Közélet

Zelenszkij: az oroszok valamire nagyon készülnek délen

Az ukrán elnök szerint veszteségeik ellenére titkos terveket szövögetnek Moszkvában. Zelenszkij kijelentette, hogy nem adják fel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadseregnek komoly tervei vannak Ukrajna déli részén – számolt be róla a The Guardian.

Press conference after inaugural International Summit n Food Security under Grain from Ukraine program KYIV, UKRAINE - NOVEMBER 26, 2022 - President of Ukraine Volodymyr Zelenskyy (Volodimir Zelenszkij) attends a press conference following the inaugural International Summit n Food Security under Grain from Ukraine program, Kyiv, capital of Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ruslan Kaniuka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Volodimir Zelenszkij szerint az oroszok valamire készülnek délen.
Fotó: Ruslan Kaniuka /AFP

Ukrajna államfője erről szerda késő este, a Telegram-csatornáján írt. Ebben kifejtette, hogy a rendkívül nagy orosz veszteségek ellenére a megszállók továbbra is próbálnak előrenyomulni a Donyecki területen, igyekeznek megvetni a lábukat a Luhanszki területen, és aktív csapatmozgásokat tapasztalnak a Harkivi területen, és ukrán jelentések alapján terveznek valamit délen.

De mi továbbra is kitartunk, és – ami a legfontosabb – nem hagyjuk, hogy az ellenség megvalósítsa a szándékait

– emelte ki bejegyzésében Zelenszkij.

Az általa említett rendkívül nagy orosz veszteségek kapcsán a napokban napvilágot látott az információ, amely szerint közelít a százezerhez a háború kezdete óta elesett katonák száma, jelenleg 88 880 halottat tartanak számon. Más források még nem erősítették meg az adatokat – az oroszok pedig nagyságrendekkel alacsonyabb veszteségeket ismertek el eddig.

Zelenszka: a karácsony közeledtével se feledkezzenek meg az ukránok szenvedéséről

Az ukrán first lady az Egyesült Királyságba utazott, ahol felszólalt a brit parlament alsóházi ülésén. Zelenszka kifejtette, hogy Ukrajna jelenleg hasonló helyzetben van, mint Nagy-Britannia volt a második világháború idején. Szerinte Oroszország úgy bombázza az ukránokat most, mint tette azt a náci Németország anno. Zelenszka a BBC Today című műsorban a brit néphez is szólt és azt kérte, hogy a karácsony közeledtével se feledkezzen meg a világ arról, ami Ukrajnában zajlik.

 

Ukrajna háború Zelenszkij Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek