Közélet

Zelenszka: a karácsony közeledtével se feledkezzenek meg az ukránok szenvedéséről

Az ukrán first lady az Egyesült Királyságba utazott, ahol felszólalt a brit parlament alsóházi ülésén. Zelenszka kifejtette, hogy Ukrajna jelenleg hasonló helyzetben van, mint Nagy-Britannia volt a második világháború idején. Szerinte Oroszország úgy bombázza az ukránokat most, mint tette azt a náci Németország anno. Zelenszka a BBC Today című műsorban a brit néphez is szólt és azt kérte, hogy a karácsony közeledtével se feledkezzen meg a világ arról, ami Ukrajnában zajlik.

Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége felszólalt a brit alsóház ülésén. Az ukrán first lady arra kérte az Egyesült Királyság képviselőit, hogy segítsenek egyesíteni a világot az oroszokkal szemben. Zelenszka szerint csakis a világközösség egységes fellépése vethet véget az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusnak.

Olena Zelenszka, az ukrán first lady a brit alsóház ülésén.
Olena Zelenszka a brit parlament alsóházának ülésén.
Fotó: AFP

Zelenszka kifejtette véleményét miszerint Ukrajna jelenleg hasonló helyzetben van, mint Nagy-Britannia a második világháború idején. Szerinte Oroszország most úgy bombázza hazáját, mint anno a náci Németország tette Angliával.

Önök nem adták meg magukat akkor. Megígérem, hogy mi sem adjuk meg magunkat 

– mondta Zelenszka. Az ukrán first lady diplomáciai küldetést végez az Egyesült Királyságban. Feladata, hogy felhívja a figyelmet az ukrán emberek nehéz helyzetére, illetve arra, hogy rengeteg élet forog kockán az egyre hidegebb téli napok és a rendszeres áramkimaradások miatt.

Ukrán first lady: Ukrajna túléli a telet

Ukrajna a hideg, az áramkimaradások és az orosz rakéták ellenére is túl fogja élni az idei telet és folytatja a harcot a fennmaradásért – mondta Olena Zelenszka a BBC-nek adott interjújában. Az ukrán first lady Kijevben találkozott a lap újságírójával, akinek kifejtette, hogy a békéhez vezető egyetlen út a győzelem. Eközben Ukrajna 15 régiójában, többek között a fővárosban is akadozik az energiaellátás. A szakemberek már dolgoznak az ügyön, de a helyreállítás sok időt vesz igénybe.

Olena Zelenszka látogatása közben továbbra is heves harcok dúlnak Ukrajnában

Miközben Zelenszka igyekszik még több támogatást szerezni az ukránok ügyéhez, addig Ukrajna déli és keleti részén tovább zajlanak a harcok. Felszólalását vetített fényképekkel egészítette ki, amiken állítása szerint az orosz rakétatámadások eredményei látszottak. 

Az önök szigete túlélt egy hasonló időszakot. A náci Németország rakétái éppen úgy próbálták térdre kényszeríteni magukat, mint minket az oroszok 

– mondta Zelenszka.

Minden nap halljuk azokat a szirénákat, amik a britek egy teljes generációjának lenének rendkívül ismerősek

– folytatta a beszédet. Arról is beszélt, hogy az oroszoktól visszafoglalt területeken az ukránok kínkamrákat fedeztek fel. Állítása szerint Herszon megyében legalább 63 civil holtestét találták meg, akiknek kínzás nyomai voltak. Oroszország tagadja, hogy ilyen fajta atrocitásokat követett volna el az invázió során. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta Ukrajnát, hogy csapatai háborús bűnöket követtek el orosz katonákkal szemben.

Zelenszka szerint az Egyesült Királyságnak elő kell segítenie az igazságszoláltatást. Kifejtette, hogy Ukrajnának nem csak arra van szüksége, hogy megnyerje a háborút, hanem arra is, hogy a világközösség igazságot szolgáltasson.

Lindsay Hoyle, a brit képviselőház elnöke felszólalásában elmondta, hogy az Egyesült Királyságnak meg kell értenie, hogy az Ukrajnai események nem egy távoli ország, távoli problémája. 

Ha Putyin győz, akkor más országok is a célkeresztjébe fognak kerülni 

– mondta az alsóházi elnök.

A nők védelméért is lobbizott a first lady

Zelenszka Nagy-Britanniai utazása alkalmával nemcsak a képviselőkkel, hanem Kamilla királynéval és a brit miniszterelnök feleségével, Akshata Murthyval is találkozott. Ezeknek a találkozóknak a célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az ukrán nők és lányok ellen elkövetett erőszakra. Zelenszka elmondta, hogy a háborúban sok ukrán nőt megerőszakolnak.

A legfiatalabb áldozat 4, a legidősebb 85 éves volt 

– állította az ukrán first lady.

Zelenszka vendég volt a BBC Today című műsorban is, ahol a brit néphez intézett szavakat. Arra kérte az embereket, hogy ne hagyják cserben Ukrajnát.

Reméljük, hogy a karácsony közeledtével sem feledkeznek meg a tragédiáról és nem szoknak hozzá az ukrán szenvedéshez 

– mondta Zelenszka.

 

Olena Zelenszka Ukrajna Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek