Közélet

Zelenszkij szerint súlyos bűncselekményeket követtek el az oroszok Herszonban

Az orosz erők herszoni kivonulása után folyamatban van Herszon aknamentesítése és az áramszolgáltatás helyreállítása.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűnök elkövetésével és civilek megölésével vádolja az orosz erőket a herszoni kivonulás után – közölte a Reuters

Vasárnap esti videóbeszédében elmondta, hogy a nyomozók már több mint 400 orosz háborús bűncselekményre derítettek fényt, civilek és katonák holttesteit találták meg.

„Az orosz hadsereg ugyanazt a kegyetlenséget hagyta maga után, mint az ország más régióiban” – mondta. Oroszország tagadja, hogy csapatai szándékosan civileket vennének célba. 

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter jelezte, hogy az Egyesült Államok hétfőn újabb szankciókat fog bejelenteni egy transznacionális hálózattal szemben, amely azon dolgozott, hogy katonai technológiákat nyújtson Oroszországnak. Yellen a Balin zajló G20-csúcstalálkozóján újságíróknak elmondta, hogy a szankciók 14 magánszemélyt és 28 szervezetet, köztük pénzügyi közvetítőket érintenek majd, de részleteket nem kívánt közölni.

Ukrainian soldiers pull a car out of a crater on the road in Kherson region on November 13, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. - On November 11, 2022, Russia said it had pulled back more than 30,000 troops in the southern region, with Ukrainian President declaring Kherson "ours" as residents reacted with joy and jubilation.
Ukrán katonák húznak ki egy autót egy kráterből Herszon térségében 2022. november 13-án. 
Fotó: AFP

Folyamatban van az aknamentesítés Herszonban

Az orosz erők herszoni kivonulása után megkezdték Herszon aknamentesítését és az áramszolgáltatás helyreállítását. 

Vasárnap zászlókat lengető, ujjongó lakosok tömege gyűlt össze Herszon főterén annak ellenére, hogy a Dnyipro folyó bal partján nem csitult az ágyúdörejek zaja.

Jaroszlav Janusevics, Herszon régió kormányzója közölte, hogy a hatóságok döntése alapján 17 órától reggel 8 óráig kijárási tilalom lesz érvényben a városban. A kormányzó elmondta, hogy az oroszok aláaknázták az összes kritikus infrastruktúrát, és felszólította az embereket, hogy kerüljék el a város központját, mivel ott aknamentesítés zajlik.

Ukrainian soldiers stand guard on the road from Mykolaiv to Kherson, on November 13, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. - On November 11, 2022, Russia said it had pulled back more than 30,000 troops in the southern region, with Ukrainian President declaring Kherson "ours" as residents reacted with joy and jubilation.
Fotó: AFP

Zelenszkij szintén figyelmeztette a herszoni lakosokat az orosz aknák jelenlétére:

Arra kérem önöket, hogy ne feledkezzenek meg arról, hogy a helyzet a Herszon régióban továbbra is nagyon veszélyes

– mondta.

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a hét eleje óta 179 település került vissza ukrán kézre a Dnyipro folyó mentén. A harcok azonban nem csitultak Donyeck és Luhanszk térségében az ukrán ukrán fegyveres erők vezérkara szerint.

Az orosz erők továbbra is támadják a kritikus infrastruktúrát és a civilek otthonait

– közölte hétfőn a vezérkar.

Mint elmondták, az elmúlt 24 órában az orosz erők négy rakéta- és 13 légicsapást, valamint mintegy hatvan támadást hajtottak végre rakétasorozatvetőkből. Válaszul az ukrán erők 16 alkalommal támadták az orosz állásokat, és tíz olyan területet semmisítettek meg vagy rongáltak meg, ahol fegyverek és katonai felszerelések voltak – tették hozzá. 

Öröm Herszonban, a főtéren tömeg ünnepli a bevonuló ukrán katonákat, lobognak a kék-sárga zászlók

Úgy látszik, nem bánkódnak a helyiek, hogy véget ért az orosz megszállás, a felszabadító ukrán hadsereget üdvözlik.

Borítókép forrása: AFP

 

Herszon aknamentesítés orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek