A három kurd párizsi meggyilkolását beismerő francia nyugdíjas előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, akik ellen kóros gyűlöletet érez – közölte a francia ügyészség.

A lövöldözés után összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között. Fotó: AFP

Szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében

– mondta Laure Beccuau párizsi ügyész. Az előállított 69 éves férfi beismerte, hogy a külföldiek iránt érzett gyűlölete teljességgel kórossá vált. A gyanúsított, akit szombaton egészségi okokból a rendőrség pszichiátriai rendelőjébe szállítottak, magát depressziósnak és öngyilkosságra hajlamosnak írta le, aki heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába – írta az ügyésznő.

Az egykori vonatvezető erőszakosan lépett fel a betörőkkel szemben. Június 30-án egyévi szabadságvesztésre ítélték fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény vádjával, az ítélet ellen fellebbezett. Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

A férfi péntek délben nyitott tüzet a francia főváros forgalmas X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette, egyiküket súlyosan. Előzőleg fegyverével és lőszerekkel a főváros északi részében fekvő Saint-Denis-be ment, hogy külföldieket gyilkoljon.

Visszatérve Párizsba, a szülei házától gyalog ment az Enghien utcába, ahol a kurd kulturális központ található.

A férfi közölte, hogy minden migránsra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották, ahelyett hogy öltek volna – közölte Beccuau.

Hozzátette: a férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni. A fodrászüzletben, ahol elfogták, mielőtt a rendőrség megérkezett volna, megtalálták a fegyverét és négy tárat összesen tizennégy tölténnyel, illetve egy dobozt 25 lőszerrel.

Ismét zavargások voltak Párizsban

Szombaton is összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között a pénteki lövöldözés után, amelyben hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek.