Csehország összesen tizennégy régebbi gyártású Leopard 2A4 tankot és egy Bpz3 Büffel páncélozott harckocsit kap Németországtól cserébe azért, hogy szovjet gyártmányú tankokkal segítette Ukrajnát az orosz hadsereggel szemben. A teljes szállítmány 2024 közepéig érkezik meg Csehországba. A harci jármű kulcsát a német védelmi minisztérium egyik illetékese adta át Jana Cernochová cseh védelmi miniszternek. 

Defense Minister visits Slovakia
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Csehország 4,5 milliárd cseh korona (74,79 milliárd forint) értékben szállított T-72-es tankokat és más nehézpáncélosokat Ukrajnának.

A cserébe kapott Leopard tankokat eredetileg a svájci és a német hadsereg használta, majd miután üzemen kívül helyezték őket, a Rheinmetallhoz kerültek. A cseh hadsereg pótalkatrészeket, lőszert, három évre szóló szerviztámogatást, illetve kiképzést is kap a harci járművekhez. Korábbi információk szerint az ajándék értéke 3,85 milliárd cseh korona (63,98 milliárd forint).

Az első Leopard tank átadási ünnepségén Karel Rehka cseh vezérkari főnök, Benedikt Zimmer, a német védelmi minisztérium illetékese, a Rheinmetall német fegyvergyártó cég képviselője, valamint további német és osztrák tisztségviselők is megjelentek.

Újabb francia fegyverszállítmányt kapott Ukrajna

Emmanuel Macron szerint a tervezettnél több eszközt tudtak adni Kijevnek. Az elnök terveiben további fegyvertámogatás is szerepel.

Cernochová beszédében azt hangsúlyozta, hogy 

a Leopard tankok valódi váltást jelentenek a cseh hadsereg számára, és nekik köszönhetően Csehország megszabadulhat az orosz felszerelésektől való függőségétől.

Rehka rámutatott: 

Az új tankok bizonyítják, hogy Csehország komolyan veszi a hadsereg modernizációját.

Csehországon kívül Szlovákia és Szlovénia is számíthat Németország támogatására az Ukrajnának nyújtott segítségért cserébe.

A Pumák nem bírták a terhelést

A Mandiner írt róla, hogy jókora problémák vannak a német hadseregen belül a fegyverzettel. Egy hadgyakorlaton ugyanis mind a 18 Puma tank lerobbant.

Talán jobb is, hogy Ukrajna nem kapott harci járműveket a németektől 

– ezt a Politico írta az esetre reagálva. Ruprecht von Butler vezérőrnagy egy levelet írt a német védelmi minisztériumnak, amelyben beszámolt a meghibásodott Pumákról. A kiszivárgott levélben azt írja, hogy esélytelen, hogy a Pumák a jövő év végéig újra bevethetők legyenek. Ruprecht von Butler azt javasolta a tárcának, hogy a kiesett járműveket a régebbi, de sokkal megbízhatóbb Marderrel pótolják. 

A világháborúban rettegtek tőle, Németország most felélesztette a Párduc tankot

A németországi Rheinmetall a párizsi fegyverexpón mutatta be legújabb harckocsiját, a Panthert. A fegyvergyártó szerint a tank a német hadsereg kötelékének leghalálosabb fegyvere lesz, amely leválthatja az 1980-as évek óta használt Leopardot.