Nemzetközi gazdaság

Újabb francia fegyverszállítmányt kapott Ukrajna

Emmanuel Macron szerint a tervezettnél több eszközt tudtak adni Kijevnek. Az elnök terveiben további fegyvertámogatás is szerepel.

Rakétavetőket és Crotale légvédelmi rakétarendszereket szállított Ukrajnának Franciaország legutóbb, és 2023 elején folytatja a szállításokat – közölte Emmanuel Macron francia elnök a TF1 és a LCI televízió által kedden sugárzott interjúban.

FRANCE-USA-ATTAQUE-HAGUE
francia fegyver
Újabb francia fegyverszállítmányt kapott Ukrajna
Fotó: AFP

Az elmúlt napokban Franciaország a korábbi szállítmányokon túl további fegyvereket – rakétavetőket, Crotale légvédelmi rakétarendszereket és felszereléseket – szállított Ukrajnának

– nyilatkozta Macron az egyiptomi partok közelében hajózó Charles de Gaulle repülőgép-hordozó fedélzetén.

Az elnök hozzátette, hogy Sébastien Lecornu védelmi miniszterrel azon dolgoznak, hogy az következő év első negyedévében ismét szállíthassanak fegyvereket és lőszereket, hogy az ukránok védekezni tudjanak a tüzérségi támadásokkal szemben.

A tervezett szállításokban szerepelnek Caesar önjáró lövegek. Ezekkel kapcsolatban Macron számot nem közölt, csak annyit mondott, hogy az a Dániával folyó tárgyalásoktól függ, mert az Ukrajnának szállítandó Caesarokat eredetileg Dánia rendelte meg magának.

Az ukrajnai háború februári kezdete óta Franciaország egyebek mellett tizennyolc 155 milliméteres, 40 kilométeres hatótávolságú, teherautóra szerelt Caesar löveget, páncéltörő rakétákat és VAB páncélozott személyszállító járműveket szállított Ukrajnának.

Hatalmas összeget különít el Ukrajna számára a 2023-as amerikai költségvetés

A tervezettnél is több pénzt ad Kijevnek jövőre az Egyesült Államok. Ukrajna azzal számolt, hogy a következő év is a háborúról fog szólni.

 

Ukrajna Emmanuel Macron Franciaország
Kapcsolódó cikkek