Hétfőn reggel a Szent Péter-bazilikában ravatalozzák fel a 95 esztendős korában szombaton meghalt XVI. Benedek pápa holttestét – közölte a Vatican News egy szentszéki hivatalnokot idézve.

Vatican,City,State,-,Oct.,29,,2019,:,Architectural,Details
Fotó: Silverfox999 / Shutterstock

A híveknek ezzel lehetőséget biztosítanak, hogy elbúcsúzhassanak a néhai pápától, aki 2005. április 19-től lemondásáig, 2013. február 28-ig volt a katolikus egyház feje, azután pedig emeritus pápa volt. 

XVI. Benedek pápát csütörtökön délelőtt temetik el, egyszerű szertartással, ahogy életében kérte, végső nyughelye II. János Pál pápa egykori kriptájában lett. Több száz év óta először fordul elő, hogy egy pápa temetését egy másik pápa vezesse.

Szombaton a világ vezetői sorban búcsúztatták üzeneteikben az emeritus pápát, köztük Novák Katalin magyar köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter, a Magyar Katolikus Egyház feje.

A szombaton elhunyt XVI. Benedek lemondása 2013-ban nagy változást hozott a katolikus egyházban, nem csak azért, mert utódja, Ferenc pápa más egyéniség, és sok mindenről másképp gondolkodik, hanem azért is, mert a kánonjogban és az egyház belső viszonyaiban is szinte precedens nélküli helyzetet teremtett. Egyszerre volt a Vatikánnak egy regnálóü pápája és egy emeritus pápája.

VI. Benedek hitet tett amellett, hogy a társadalmi téren megnyilvánuló szeretet is az igazságban gyökerezik, ebből nyeri hitelességét: a társadalomban hirdette meg Krisztus szeretetének igazságát. Igazi európai volt - írta nekrológjában Erdő Péter.

Jól ismerte és értette magyar népünk gondjait és örömeit, szeretettel és érdeklődéssel kísérte a budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszus eseményeit is.

- tette hozzá a magyar bíboros.

Ezért viselt rubinvörös cipőt XVI. Benedek pápa

Miután a 2022 utolsó napján elhunyt Ratzinger bíboros XVI. Benedek néven 2005 áprilisában pápa lett, sokan találgatták, vajon miért visel az új egyházfő rubinvörös cipőket. Igazán Prada? II. János Pál után itt a luxuspápa?