Sorban búcsúznak a szombaton elhunyt XVI. Benedek emeritus pápától a világ vezetői, a nem katolikusok is.

Vatican,City,,Vatican,-,25,March,2010:,Pope,Benedict,Xvi
Fotó: Shutterstock

Japántól Magyarországon keresztül Brazíliáig

Az emeritus pápától Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is elbúcsúzott közösségi oldalán, és nekrológot tett közzé Erdő Péter, a Magyar Katolikus Egyház feje is.

Emmanuel Macron a testvéries világ élharcosaként méltatta XVI. Benedeket.

Gondolataimmal Franciaország és az egész világ katolikus híveivel vagyok, akik őszentsége XVI. Benedeket gyászolják, aki szívével és értelmével egy testvériesebb világért szállt síkra

– közölte a francia elnök.

FRANCE - MEETING BETWEEN EMMANUEL MACRON AND ROBERT GOLOB AT THE ELYSEE PALACE
Fotó: Hans Lucas via AFP

Nagyszerű teológus volt, akinek 2010-ben tartott nagy-britanniai látogatása történelmi pillanat volt a katolikus hívek és a nem katolikusok számára egyaránt

– jelentette ki Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Amikor fizikai ereje elenyészett, imái hatalmával szolgált tovább

– írta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága szintén arról beszélt, hogy XVI. Benedek korunk egyik legnagyobb teológusa volt, aki elkötelezett volt a hit és az egyház védelme mellett. „Mindenben, így nem utolsósorban írásaiban és prédikációiban is Jézus Krisztusra, a láthatatlan Isten képére tekintett. Teljesen világos volt, hogy gondolatai a Krisztusban gyökereztek és alkották prédikációi alapját” – mondta.

António Guterres ENSZ-főtitkár „az ima és a tanulmányok alázatos” embereként emlékezett meg XVI. Benedekről. Mint mondta, hitében kitartott alapelvei mellett, fáradhatatlan volt a béke iránti törekvésében és eltökélt az emberi jogok védelmében. Hozzátette, hogy „minden korábbinál nagyobb jelentőséggel bírnak erőteljes felhívásai a szolidaritásra a társadalom peremére került emberekkel, valamint a gazdagok és szegények közötti egyre táguló rés bezárására”.

Karl Nehammer osztrák kancellár „figyelemre méltó történelmi személyiségként” és „már fiatal éveiben nagyszerű tudósként” méltatta az elhunyt XVI. Benedeket.

Karl Nehammer Chancellor Of Austria At The European Council Summit
Fotó: NurPhoto via AFP

Michael Higgins ír elnök pedig kiemelte XVI. Benedek megingathatatlan érdeklődését Észak-Íroroszág békéje iránt. 

Kisida Fumio japán miniszterelnök szintén részvétét nyilvánította, és megemlékezett XVI. Benedek világbéke iránti erőfeszítéseiről. Mint mondta, a szigetországot nagyon megindította a 2011-es szökőár és a fukusimai atomkatasztrófa nyomán az akkori pápa szellemileg felemelő üzenete.

Bár pápasága rövid volt, hatalmas örökséget hagy a katolikus egyházra, a keresztényekre és az emberiségre (…) Az evangéliumok igazának védelmében megingathatatlanul bírálta az úgynevezett felszabadítási teológiát, amely a kereszténységet akarja ötvözni a marxizmus tévtanaival

– hangoztatta Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnök.

Putyin is részvétét fejezte ki

Az ortodox világból Vlagyimir Putyin orosz elnök Ferenc pápának küldött üzenetében fejezte ki mély részvétét – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Pápasága alatt létesültek teljes értékű diplomáciai kapcsolatok a Vatikán és Oroszország között, kezdtek fejlődni az orosz ortodox és a római katolikus egyház közötti kapcsolatok

– fogalmazott az orosz elnök a Kreml honlapján közzétett üzenetben. Putyin emlékeztetett, hogy alkalma volt eszmecserét folytatni XVI. Benedekkel, és hogy a lehető legfényesebb emlékeket őrzi az egykori pápáról.

Putyin 2005-ben levélben köszöntötte XVI. Benedeket pápává választása alkalmából – írta a TASZSZ. Levelében hangsúlyozta, hogy Oroszország kész folytatni a konstruktív politikai párbeszédet, és együttműködik a Vatikánnal a globális problémák megoldásában, az igazságosság, a humanizmus és a közjó értékeinek megerősítésében.

2007-ben személyesen is találkoztak Putyin olaszországi és vatikáni látogatása során. Részletesen megvitatták az aktuális nemzetközi kérdéseket, és ajándékokat cseréltek. Az audiencia 40 percig tartott. Később Putyin XVI. Benedeket levélben és telefonon is köszöntötte 80. születésnapján. 

Elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

XVI. Benedek pápa több száz éve nem látott tettet hajtott végre, amikor lemondott a pápai tisztségéről. Ezzel rendkívüli helyzetet teremtett az egyházban, hiszen egyszerre két pápa is élt a Vatikánban. Mit jelent az, hogy emeritus pápa? A kánonjog a gyakorlatban nehezen tud különbséget tenni a pápa és az emeritus pápa között a legtöbb kérdésben, így Joseph Ratzingernek a lemondása után is nagy befolyása maradt az egyházban. Pápai éveinek legnagyobb kihívásai az egyházon belüli korrupcióról és szexuális visszaélésekről szóló jelentések voltak.