Mély fájdalommal fogadta XVI. Benedek pápa halálhírét Erdő Péter, a magyar katolikus egyház feje, aki a Magyar Nemzetben közölt nekrológban búcsúzott a pápától. „Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is. Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk. Érezte, értette az idők jeleit” – írta.

Pope Emeritus Benedict XVI dies at age 95
Fotó: Getty Images

„A pápa szívében hordozta a II. Vatikáni Zsinatot, amelynek – szakértőként – még résztvevője volt – írta Erdő Péter. – Látta az egyházunkat, Európát és az emberiséget fenyegető veszélyeket, de tisztában volt a megnyíló távlatokkal és reménységünk okával is. Tudta, hogy a hit területén is létezik igazság, és hogy azt szeretetben kell képviselni. Ugyanakkor utolsó nagy enciklikájában (Caritas in veritate) hitet tett amellett, hogy a társadalmi téren megnyilvánuló szeretet is az igazságban gyökerezik, ebből nyeri hitelességét: 

a társadalomban hirdette meg Krisztus szeretetének igazságát. Igazi európai volt.”

Jól ismerte és értette magyar népünk gondjait és örömeit, szeretettel és érdeklődéssel kísérte a budapesti nemzetközi eucharisztikus kongresszus eseményeit is.

– fogalmazott a magyar bíboros. 

A nekrológ teljes szövege a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, kilencvenöt éves korában szombaton, 9 óra 34 perckor hunyt el – jelentette be a Vatikán. A hívek hétfőn a Szent Péte-bazilikában búcsúzhatnak el tőle. Orbán Viktor magyar miniszterelnök közösségi oldalán búcsúzott a pápától.

Elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa

XVI. Benedek pápa több száz éve nem látott tettet hajtott végre, amikor lemondott a pápai tisztségéről. Ezzel rendkívüli helyzetet teremtett az egyházban, hiszen egyszerre két pápa is élt a Vatikánban. Mit jelent az, hogy emeritus pápa? A kánonjog a gyakorlatban nehezen tud különbséget tenni a pápa és az emeritus pápa között a legtöbb kérdésben, így Joseph Ratzingernek lemondása után is nagy befolyása maradt az egyházban.

Mit jelent az emeritus pápa elhunyta a katolikus egyháznak?

Szombaton elhunyt az emeritus pápa, XVI. Benedek, a katolikus egyházban most újragondolják, mit jelent ez az új helyzet. Kánonjogi értelemben és az egyház belső viszonyait tekintve XVI. Benedek lemondása precedens nélküli helyzetet teremtett annak idején.

Miért mondott le XVI. Benedek pápa 2013-ban?

XVI. Benedek pápa mindössze nyolc évig ült a Vatikán trónján, amikor 2013 lemondott tisztségéről. Ezzel a harmadik pápa lett, aki még életében adta át az egyház vezetését, előtte V. Celesztin pápa tett ilyet 1294-ben, majd XII. Gergely pápa 1415-ben.