Tavaly januártól számos büntetőeljárás indult amiatt, hogy ismeretlen tettes magát egy nagy magyarországi bank, illetve más pénzintézet munkatársának kiadva azzal hívta fel telefonon a sértettet: folyószámlájának terhére ismeretlen személy jogosulatlanul akar tranzakciót végrehajtani – írta pénteki közleményében a Pécsi Törvényszék.

A telefonáló azt állította, a pénzintézet részéről gyanú merült fel arra, hogy az utalást nem a hívott fél kezdeményezte, ezért telefonon keresztül lehetőséget biztosított a jelzett pénzmozgás megakadályozására.

banki telefonos csalo
Fotó: Shutterstock

A csaló ehhez a sértett bankkártyájának adatait, így a jóváhagyó kód bediktálását kérte, 

majd ennek birtokában összegeket utalt át a becsapott bankszámlájáról más, többnyire revolutos számlákra, ahonnan az átutalt összegeket még ugyanazon a napon továbbutalták.

Két gyanúsított, egy orosz és egy orosz születésű magyar állampolgár feladata a gyanú szerint az volt, hogy az általuk kiválasztott személyek okmányait anyagi haszon fejében megszerezze, majd a birtokukban lévő telefonok és névhez nem köthető SIM-kártyák segítségével revolutos regisztrációjukat hajtsák végre.

A harmadik férfi bűnsegédként nyújtott segítséget ehhez, továbbá részt vett mások beszervezésében, míg a gyanúsított nő a telefonhívásokat bonyolította. 

Az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak kilenc sértettnek több mint tizenhárommillió forint kárt okoztak. 

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Már a magyar nyelvtan sem nyújt elegendő védelmet, a csalók a világ egyik legbonyolultabb nyelvén is megszólítják a kártyabirtokosokat: noha a magyar piac korábban védett volt a különleges nyelv használata miatt, a legfejlettebb fordítóprogramok segítségével ma már szinte azonosíthatatlan marad az üzenet küldőjének nemzetisége. 

Százmilliókat buknak a magyarok a kártyacsalásokon

Nagyon megugrott a bankkártyás visszaélésekből eredő kár értéke a második negyedévben.