Oroszország nukleáris arzenálja és a Moszkva által ennek használatára felállított szabályok az egyetlen olyan tényező, amely megakadályozza a Nyugatot abban, hogy háborút indítson Oroszország ellen 0 közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke vasárnap megjelent cikkében a Reuters szerint. 

Fotó: AFP

A volt orosz elnök a Rosszijszkaja Gazetában megjelent cikkében azt is mondta, hogy Moszkva mindaddig folytatja háborúját Ukrajnában, amíg el nem távolítják az „undorító, már-már fasiszta rezsimet” Kijevben, és az országot teljesen demilitarizálják.

Dmitrij Medvegyev, aki korábban az Orosz Föderáció elnökeként (2008–2012) liberális modernizálóként mutatkozott be, jelenleg az ukrajnai háború egyik leglelkesebb támogatója. Rendszeresen elítéli a Nyugatot, amelyet azzal vádol, hogy meg akarja osztani Oroszországot.

„Készen áll-e a Nyugat valódi háborút indítani ellenünk, beleértve az atomháborút is, Kijev fennhatósága alatt?” – kérdezte az orosz tisztviselő. 

Az egyetlen dolog, ami ma megállítja ellenségeinket, az az, hogy megértjük, Oroszországot, az állami politikát… a nukleáris elrettentés alapjai fogják vezérelni. És ha valódi fenyegetés merül fel, akkor cselekedni fog

– közölte.

Ugyanebben a cikkben Dmitrij Medvegyev azt is kijelenti, hogy Oroszország a következő évekre, sőt akár évtizedekre elfelejtheti a Nyugattal való normális kapcsolatokat, és ehelyett a világ többi részével fenntartott kapcsolatokra összpontosít.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 állami televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy készek tárgyalni minden érintett féllel az elfogadható megoldásokról, de ez nem rajtuk múlik, Kijev és nyugati támogatói elutasították a megbeszéléseket – jelentette ki. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország megsemmisíti az amerikai Patriot rakétákat Ukrajnában, valamint azzal vádolta a Nyugatot, hogy szét akarja szakítani a történelmi Oroszországot.