Első alkalommal ítéltek el Németországban polgári alkalmazottat egy náci koncentrációs táborban elkövetett bűncselekmények miatt, a kedden hozott döntéssel egy titkárnőt büntettek meg, aki a bíróság szerint több mint tízezer ember megölésében működött közre munkájával.

20 December 2022, Schleswig-Holstein, Itzehoe: The defendant Irmgard F. is brought into the courtroom at the beginning of the trial day. The former secretary is charged with accessory to murder in over 11,000 cases in the Stutthof concentration camp. After 40 days of hearings in the trial of a former secretary at the Stutthof concentration camp, the Itzehoe Regional Court announced the verdict on Tuesday. Photo: Christian Charisius/dpa/Pool/dpa - ATTENTION: The defendant was pixelated for legal reasons
Irmgard Furchnert a tárgyalásra kísérik.
Fotó: DPA / AFP

Az itzehoe-i (Schleswig-Holstein tartomány) bíróság ítélete szerint

 a 97 éves vádlott bűnrészes 10 505 ember megölésében és öt emberölési kísérletben. 

A bűncselekményeket fiatalkorúként követte el, ezért a fiatalkorúak büntetőjoga alapján jár neki büntetés, méghozzá két év felfüggesztett szabadságvesztés.

A náci rendszerben elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben indított egyik utolsó németországi per vádlottja a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működő német náci koncentrációs tábor parancsnokságán dolgozott titkárnőként 1943 júniusától a láger 1945 áprilisi felszabadításáig. Ügyében már 2016-ban lezárultak a nemzetiszocialista diktatúra bűncselekményeinek feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) előzetes vizsgálatai, de a lakhely szerint illetékes itzehoe-i ügyészség csak 2021-ben emelt vádat.

20 December 2022, Schleswig-Holstein, Itzehoe: The defendant Irmgard F. (2nd from left) is brought into the courtroom at the beginning of the trial day. Next to her sit her lawyers Niklas Weber and Wolf Molkentin (r). The former secretary is charged with aiding and abetting the murder of more than 11,000 people in the Stutthof concentration camp. After 40 days of hearings in the trial of a former secretary at the Stutthof concentration camp, the Itzehoe Regional Court announced the verdict on Tuesday. Photo: Christian Charisius/dpa/Pool/dpa - ATTENTION: The defendant was pixelated for legal reasons
Fotó: DPA / AFP

A hatóság magyarázata szerint 

azért volt szükség ennyire hosszú időre, mert egy koncentrációs tábor személyzetének polgári alkalmazottként dolgozó, és nem fegyveres szolgálatot teljesítő tagja ellen kellett eljárni, a nyomozás így jóval bonyolultabb volt, mint az eddigi ügyekben, amelyek lágerőrök tevékenységéről szóltak.

A per 40 tárgyalási napján 14 tanút hallgattak meg, köztük nyolc holokauszt-túlélőt, a stutthofi láger egykori rabjait. A vádlott, Irmgard F. – akinek teljes nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező jogszabályok miatt nem használják a német közszolgálati médiában – nem kívánt bíróság elé állni, úgy vélte, titkárnőként semmi köze a lágerben történt bűncselekményekhez, és állítása szerint nem is szerzett tudomást jogsértésről.

Nem is jelent meg az első tárgyalási napon, lakóhelyéről – egy idősotthonból – pedig eltűnt. Hamburgban állította elő a rendőrség, öt napra őrizetbe vették. 

A bíróság előtt csak az utolsó szó jogán szólalt meg, sajtójelentések szerint csupán annyit mondott, hogy sajnálja a Stutthofban történteket, és sajnálja, hogy a lágerben dolgozott. 

Védői felmentést kértek, arra hivatkozva, hogy nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy tudott a koncentrációs táborban üzemszerűen elkövetett gyilkosságokról.

A Gdansk (Danzig) közelében kiépített stutthofi lágerbe mintegy 110 ezer embert hurcoltak, közülük nagyjából 65 ezren vesztek oda.

A ZSt évtizedekig nem kezdeményezett vádemelést náci koncentrációs és megsemmisítőtáborok segédszemélyzetének tagjai ellen, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, a ZSt így vizsgálatot kezdett a lágerek személyzetének valamennyi ismert, még élő tagja ellen. Stutthof egyik őrét 2020-ban, 93 éves korában ugyancsak két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként közreműködött 5230 rab meggyilkolásában.