A Hold felszínét 130 kilométerre közelítette meg az Orion űrhajó hétfőn, a kora reggeli órákban, ezt követően folytatja útját a Holdon túl – közölte az Egyesült Államok űrhivatala (NASA).

NASA launches Artemis I, epa10307986 A handout photo made available by NASA shows NASA's Space Launch System rocket carrying the Orion spacecraft launching on the Artemis I flight test, from Launch Complex 39B at NASA's Kennedy Space Center in Florida, USA, 16 November 2022. NASA's Artemis I mission is the first integrated flight test of the agency's deep space exploration systems: the Orion spacecraft, Space Launch System (SLS) rocket, and ground systems.  EPA/NASA / BILL INGALLS / HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Fotó: Nasa / Bill Ingalls / AFP

Az Orion múlt szerdán indult, első tesztrepülése során most közelítette meg legjobban Holdat, amelyre a következő években legénységgel a fedélzetén tér majd vissza.

Az Artemis Hold-program első űrrepülésének tervei szerint az űrhajó Hold körüli útja az égitest távolabbi oldalán folytatódik, ahol több mint 64 ezer kilométert tesz majd meg, és 

olyan mélységbe hatol a kozmikus térben, aminél messzebb emberi legénységre tervezett űreszköz még soha nem távolodott el a Földtől.

Sikerült a NASA-nak fellőni az Artemis I.-holdrakétát

Az Artemis I.-küldetésen elinduló holdrakétát szerda kora reggel lőtték fel, több hónapos várakozás után. A Space Launch System (SLS) rakéta nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, és azt megkerülve tér haza. 

Ahogy múlt pénteken az Artemis program vezetője, Michael Sarafin mondta, az útvonal kiválasztása terhelési teszt az Orion űrhajó számára. A NASA szakembere újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy tucatnyi kisebb hibát kellett megoldani, de ezeket leszámítva összességében az eszköz megfelelően működik.

Fotó: AFP

Az űrhajó a fedélzetén számos kísérleti eszközt szállít, köztük magyar fejlesztésű dózismérőket, hogy vizsgálja a leendő űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatását.

A NASA Artemis programjának célja, hogy hosszabb emberi tartózkodásra alkalmas űrállomást hozzon létre a Holdon, amely segítheti az első emberi küldetést a Mars felé.

Az Artemis I. hordozórakétáját, orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel múlt szerdán bocsátották fel a floridai Kennedy űrközpontból. Az Orion a tervek szerint december 11-én tér vissza a Földre, és a Csendes-óceán Dél-Kaliforniához közeli térségében landol.