Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerző ügynökség helyettes vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök háromszor is elhalasztotta Oroszország tervezett ukrajnai invázióját, miután egyeztetett Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel – közölte az ukrán hírszerzésre hivatkozva a Kyivindependent.

This handout picture taken and released on December 19, 2022 by Ukrainian Emergency Ministry shows rescuers extinguishing a fire at a critical power infrastructure after a drone attack in Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine. - Drones attacked the Ukrainian capital early on December 19, 2022 morning, the Kyiv city military administration said, urging people to heed air alerts. (Photo by UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Skibitski elmondta, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat sürgette Geraszimovot, hogy folytassa az inváziót, és ennek megfelelően Oroszország jelentős mennyiségű erőforrást fektetett be annak előkészítésébe.

Információink szerint a harmadik alkalommal február közepére halasztották el az offenziváról szóló döntést 

– közölte az ukrán hírszerző ügynökség helyettes vezetője.

Szkibitszkij hozzátette, hogy a tervezett invázióban részt vevő orosz katonai egységeket csak három napig látták el élelemmel, lőszerrel és üzemanyaggal, ami arra utal, hogy Oroszország komolyan alábecsülhette a helyzetet.

Számos független elemzés és vizsgálat szerint Oroszország döntését Ukrajna lerohanásáról Vlagyimir Putyin hozta meg, a legközelebbi bizalmasai kivételével mindenkitől elszigetelve, és ezt a tényezőt a kijevi offenzíva korai szakaszában bekövetkezett kudarcok fő okának tekintik.

Oroszország végül idén február 24-én megtámadta Ukrajnát és az első napokban igen jelentős előrehaladást ért el, majd csapatai megrekedtek és a nyugati segítséggel végül Ukrajna azt is elérte, hogy a legtöbb elfoglalt területről visszavonuljon az orosz katonaság.

Vlagyimir Putyin elnök végül szeptemberben elrendelte az orosz lakosság részleges mozgósítását, ideértve a tartalékosok aktív szolgálatra való behívását és a fegyvergyártás növelését. Az ukrán hírszerzés szerint pedig az orosz elnök ismét Kijev lerohanására készül. Zelenszkij tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az ukrán főváros újbóli lerohanása hatalmas blama lenne a Kremlnek.