Nemzetközi gazdaság

Kijev megtámadására nagyon ráfázhatnak az oroszok

Oroszország hétfőre virradóra drónnal támadta meg Kijevet. Zelenszkij tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az ukrán főváros újbóli lerohanása hatalmas blama lenne a Kremlnek.

Semmi jó nem vár az oroszokra, ha ismét megpróbálják lerohanni Kijevet, üzente meg Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Multiple Explosions In Kyiv
Fotó: Ed Ram / Getty Images

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő hivatalának katonai ügyekben keményen fogalmazó tanácsadója azokra a hírekre reagált, hogy a szomszédos Fehéroroszország területén elkezdődött a közös orosz–belarusz katonai csoportok létrehozása.

Olekszij Aresztovics számításai szerint

ahhoz, hogy az orosz hadsereg a határt átlépve ismét meginduljon Kijev irányába, legalább 20-30 ezer katonára lenne szükség.

Megfogalmazása szerint északi szomszédaik a területüket és a logisztikájukat az oroszok rendelkezésére bocsátják a háború kezdete óta, ám katonai segítséget egyelőre nem kívánnak nyújtani.

Zelenszkij elnöki tanácsadója határozottan kijelentette, amennyiben Moszkva úgy dönt, hogy megindulnának Fehéroroszország felől az ukrán főváros irányába, akkor nagyon csúnyán járnának, ugyanis

a felkészült ukrán védelmi erők pillanatok alatt megsemmisítenék az ellenséges behatoló sereget.

A február 24-én megindított háború első napjaiban az oroszok egyszer más ostrom alá vették Kijevet, azonban az elhúzódó harcok ellenére az elvárt siker elmaradt, így Moszkva végül felhagyott az ukrán főváros elleni támadásokkal.

Dróntámadás érte Kijev központját hétfő hajnalban

Kamikazedrónok csapódtak Ukrajna fővárosának központi lakókerületébe. Ez az első közvetlen támadás Kijev központja ellen a háború kirobbanása óta. A hétfő hajnali dróncsapásoknak egyelőre nincs ismert áldozata. A múlt héten Oroszország Ukrajna több városát is lebombázta, az országos támadásban 19-en haltak meg. Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője sürgeti a nyugati országokat, hogy mielőbb küldjenek még több légvédelmi rendszert Ukrajnába.

 

 

Drón Kijev Belarusz támadás Ukrajna hadsereg Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek