Csütörtök hajnali televíziós beszédében Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”. Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Az Ukrajna elleni támadás leállítására szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt csütörtök hajnalban António Guterres, az ENSZ főtitkára. Összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy küszöbön áll az Ukrajna elleni orosz hadművelet, Oroszország lezárta a légteret, csapatokat vezényelt a Donyec-medencébe, és harckészültségbe helyezte erőit.  Guterres arra sürgette Putyint, hogy „adjon a békének egy esélyt”.

Putyin a katonai művelet célját a helyi lakosság védelmében nevezte meg, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”. Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen.

 Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az „ukrán rezsimet” tette felelőssé. Kijelentette, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe. Leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy Ukrajnának atomfegyvere legyen.

A katonai művelet jogi alapjául Putyin szerint a Moszkva által hétfőn elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok segélykérelme, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés, a katonai erő alkalmazására vonatkozó orosz szenátusi felhatalmazás és az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének 51. cikke szolgál.

A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát, és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen

– mondta Putyin.

Az orosz katonai fellépést „önvédelemnek” nevezte az Oroszország ellen létrehozott „fenyegetésekkel” és „a jelenleginél is nagyobb csapás ellen”. Megértést és együttműködést kért az orosz lakosságtól. Mint mondta, Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében. Ismételten veszélyforrásnak nevezte a keleti bővítését és a szövetség katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határok felé. Nehezményezte, hogy a NATO harminc éve elutasítja Oroszország tárgyalási kezdeményezését az egyenlő és oszthatatlan európai biztonság elvéről.

Megjelent a kormányrendelet a menekültek beengedéséről

23:16: Megjelent éjjel a Magyar Közlönyben a kormányrendelet a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs felállításáról és arról is, hogy Magyarország beengedi az Ukrajna felől érkező menekülteket, legyen az ukrán állampolgár, vagy Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár. Őket Magyarország ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el.

Tilos elhagyni az ukránoknak országot

23:11: Megtiltották a 18-60 év közötti ukrán férfiaknak, hogy elhagyják hazájukat. Erről az ukrán határőrszolgálat számolt be a hadiállapotra hivatkozva a közösségi oldalán. 

ENSZ-vitát kért Ukrajna

22:44: Sürgős vita megtartását kérte az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa elnökétől Ukrajna csütörtökön az emberi jogoknak "az orosz agresszió következtében kialakult" helyzetéről - közölte az ENSZ-szervezet. Az Emberi Jogi Tanács elnökéhez, az argentin Federico Villegas-hoz intézett levelében Jevhenyija Filipenko, Ukrajna nagykövete kérte, hogy a vitát a lehető leggyorsabban tartsák meg a jövő héten kezdődő 49. ülésszakon, amelyen - a jövő kedden - a tervek szerint részt vesz Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.     

Scholz ellenzi a SWIFT-tiltást

22:33: A német kancellár, Olaf Scholz nem támogatja, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. Mint ismert: ez lehet az egyik szankciója az Európai Uniónak Moszkva ellen az ukrajnai háborúért. Scholz szerint ugyanakkor ezt a "fegyvert" meg kell tartani későbbre. 

Megkezdődött a rendkívüli csúcsértekezlet

22:17: Csütörtök este Brüsszelben kezdetét vette az EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete, amelynek keretében a tagország kormány- illetve államfői új, masszív szankciócsomagról hivatottak megállapodni, válaszlépésként az Ukrajna területén történő orosz hadműveletre.

Visszavágnak az ukránok

22:07: Kijevből érkező kormányzati hírek szerint az ukrán hadsereg csütörtök éjjelre visszafoglalta a főváros közeli Hosztomel repülőteret, amely környékén egész nap heves harcok dúltak és órákra orosz kézre került. 

Putyin Macronnal beszélt

22:02: Az orosz és a francia elnök telefonon beszéltek, a Kreml szerint Putyin elmagyarázta, miért indított háborút. 

Biztonságban vannak az ukrán atomerőművek

21:47: Ukrajna atomerőművei biztonságosan működnek és nem szenvedtek sérülést az orosz invázió során - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A szervezet kitért arra is, hogy Kijevtől tájékoztatást kaptak a csernobili létesítmény ellenséges kézre kerüléséről. Az ügynökség úgy tudja, a csernobili erőműben nem keletkezett sérülés. 

Kijárási tilalom és fegyverosztás Kijevben

21:31: Csütörtök este tíz órától másnap reggel hét óráig kijárási tilalmat vezettek be az ukrán fővárosban, Kijevben a hadiállapot kihirdetésének következményeként - tájékoztatott Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a kijárási tilalom ideje alatt a közösségi közlekedési eszközök nem fognak járni, a metró minden állomása viszont nyitva lesz mint óvóhely a lakosok számára. Közben a kijevi civilek az ukrán belügyminisztérium jelentése szerint tízezer fegyvert vettek fel, hogy védekezni tudjanak az orosz támadók ellen. 

Biden megerősíti a NATO keleti szárnyát

20:39 Csütörtök este Joe Biden amerikai elnök is megszólalt a G7 vezetőivel való egyeztetés után, és újabb Oroszország elleni szankciókat jelentett be. Erről itt olvashat bővebben.

Százezer ukrán menekült el

20:17: Az ENSZ becslései szerint 100 ezer ukrán civil hagyhatta el otthonát csütörtökön az orosz invázió miatt, közülük sok ezren keltek át a román, a moldovai, a lengyel és a magyar határon is. 

Újabb szankciókat vetnek be

19:53: Az Egyesült Királyság újabb szankciókat vezetett be csütörtökön Oroszországgal szemben, válaszul az ukrajnai invázióra. Boris Johnson miniszterelnök megtiltotta az Aeroflot leszállását országában, és szankciókat vetett ki a bankszektorra, öt üzletemberre és a technológiai exportra – adta hírül az AFP. Erről itt olvashat bővebben. 

Nincs hír az atomreaktorról

19:14: Egyelőre senki sem tudja, milyen állapotban van a csernobili atomreaktor, amelyet heves harcok után csütörtök estére elfoglaltak az orosz hadsereg katonái. 

191 magyar kért segítséget Ukrajnában

19:07: A magyar külügyminiszter ismertette a jelenlegi helyzetet esti videóüzenetében. Szijjártó Péter azt mondta: mindent megtesz a kormány, hogy a magyar embereket megvédjék. 

A Videoton is segít

18:49: Székesfehérvár önkormányzata és a Videoton Holding Zrt. is minden segítséget megad azoknak az ukrán munkavállalóknak, akik a városban élnek, dolgoznak vagy a cégcsoport alkalmazottai - jelentette be Cser-Palkovics András polgármester Sinkó Ottóval, a Videoton társ-vezérigazgatójával tartott közös tájékoztatón. A cég tulajdonában lévő munkásszállón mintegy száz ukrajnai munkavállaló előtt Sinkó Ottó hangsúlyozta: segíteni szeretnének az ukrán vendégmunkásoknak minden lehetséges eszközzel, ezért is hívták őket egyeztetésre, ahol felmérhetik, pontosan mire van szükségük. A Videoton állományában körülbelül 200 ukrán állampolgár dolgozik. Cser-Palkovics András megdöbbenésének adott hangot az ukrán helyzet miatt, hozzátéve: „a háború semmire nem megoldás, annak csak áldozatai vannak”. 

Orosz kézre került Csernobil

18:25: Órákon át dúló heves harcok után a Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország elfoglalta az 1986-os atombalesetben megsérült csernobili erőművet. 

A vérontás leállítását követeli a G7

18:23: Az Ukrajnában kezdett vérontás azonnali leállítását és a katonák kivonását követeli a G7 csoport Oroszországtól – közölték a világ legfejlettebb ipari országait összefogó csoport vezetői csütörtöki online megbeszélésük után. A hetek a soros elnök Németország kormánya által kiadott közlemény szerint megállapították, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajna ellen indított katonai művelettel „visszahozta a háborút az európai kontinensre, és a történelem rossz oldalára állt”. Közölték, hogy Oroszországgal szemben "szigorú és összehangolt gazdasági és pénzügyi szankciókat" terjesztenek elő, és készen állnak humanitárius segítséget nyújtani az ukrán népnek, „beleértve az orosz agresszió elől menekülőket és a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket”. 

Ukrajna fegyvereket kér

18:18: Ukrajna londoni nagyköveti a világ országait kérleli, hogy küldjenek fegyvereket, illetve pénzügyi segítséget Ukrajnába, hogy megvédhessék magukat. 

Nem állnak le az oroszok

18:04: Szakértők: a kijevi kormány „lefejezésére” készülnek az oroszok Ukrajnában. Az orosz hadsereg addig biztosan nem áll le, amíg meg nem döntik a kijevi kormányt – írja a Reuters. 

Mi állhat a háború hátterében? 

17:25: Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze a lehetséges okokat. 

Leálltak az orosz honlapok

16:59: Több orosz állami weboldal is elérhetetlenné vált csütörtök délutánra. Sem az orosz államfő, sem pedig a kormányoldal nem működik egész Oroszországban és Kazahsztánban sem – írja a Reuters. 

Mindhárom mobilszolgáltató lépett

16:39: A Telenor Magyarország az MTI-vel közölte: az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel csütörtöktől visszavonásig jóváírja az Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelei adat, hang és SMS roaming díjait. A Magyarországról ukrán alapdíjas telefonszámokra irányuló nemzetközi hívások díját szintén visszavonásig jóváírja lakossági ügyfeleinek a szolgáltató. Ezt megelőzően a Vodafone jelentette be, hogy díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt, ami a Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik. A magyar mobilpiac harmadik jelentős szolgáltatója, a Magyar Telekom szintén csütörtökön jelentette be, hogy az ügyfeleinek 2022. február 1-jétől visszavonásig az ukrajnai roaming partnerhálózatokon forgalmazott roaming díjait, beleértve az alapdíjas hanghívásokat, az alapdíjas SMS-eket és a mobilinternet forgalmat, teljes mértékben, összeghatár nélkül jóváírja annak érdekében, hogy a hozzátartozóikkal történő kommunikációjukat támogassa.

Nem adják Csernobilt az ukránok

16:24: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: az ukrán sereg minden erejével próbálja megakadályozni, hogy az orosz támadók elfoglalják az 1986-ban megsérült csernobili atomerőművet. A lezárt zónában heves harcok dúlnak. Közben a déli Herszon régió nagy része már orosz kézre került, itt az oroszok a földön, a levegőben és a tengeren is támadják az ukrán védőket. 

Mariupolnál heves harcok dúlnak

15:42: A délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosnál is heves harcok dúlnak. Ukrán mobil radarállomásokat lőttek ki a térségben. 

Fotó: Szergej Gric / MTI/AP

 

Csernobilnál is megindultak az oroszok

15:36: Az ukrán belügyminisztérium szerint az orosz erők megindultak Fehéroroszországból és behatoltak a csernobili lezárt zónába. Jelenleg is lőnek a térségben. Az NBC News tudósítója szerint egy nukleáris hulladéktárolót is megsemmisítettek. 

Orosz ejtőernyősök Kijevnél

15:19: A CNN helyszíni videója szerint orosz ejtőernyős egységek foglalták el a kijevi repteret. 

 

Zelenszkij életveszélyben lehet

15:14: Nem tudja, meddig létezik még az országa és meddig lesz még életben. Ezt mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Karl Nehammer osztrák kancellárnak egy mai telefonbeszélgetésük során – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Úton az erősítés a magyar-ukrán határhoz

15:05: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érhetett a Magyar Honvédség páncélozott járműveinek oszlopa egy a közösségi médiában megosztott felvétel szerint.

A Honvédség közösségi oldalán hangsúlyozta: az ország lakossága nincs veszélyben. Azt írták:

a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie minden eshetőségre az ország és az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében, ezért folytatja a technikai eszközök néhány nappal ezelőtt megkezdett átcsoportosítását, a légtér biztosítását.

A határ közelében élők türelmét és megértését kérték, hozzátéve, hogy nappal és éjjel is számítani kell.

Leáll a McDonald's

15:02: A McDonald's gyorsétterelmlánc is bezárja ukrajnai éttermeit. 

Leveszi a Gazprom logót a Schalke

14:53: A német első osztályban szereplő Schalke 04 focicsapata leveszi a mezéről a Gazprom logóját. A klub erről a Twitter-oldalán számolt be az ukrán helyzettel kapcsolatban. 

Csak Putyin dönthet

14:24: Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és „nácitlanítása”, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak. Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette: „a többi az ukrán nép döntésének kérdése”. A szóvivő szerint  Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

EB-elnök: a legjobban bíztunk, de a legrosszabbra készültünk

13:58: Felelősségre vonjuk Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt – figyelmeztetett Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke, a NATO főtitkárával és az Európai Tanács elnökével közös sajtótájékoztóján hangsúlyozta: vízválasztóhoz érkeztünk. Megengedhetetlen, hogy Putyin elnök több évtizednyi béke után új háborút szított Európában. Az EB-elnök közölte: súlyos szankciós csomagot készített elő az Európai Bizottság, amelyet még csütörtökön a rendkívüli uniós csúcs elé terjesztenek. A tervezett büntetőintézkedéseket egyeztették az észak-atlanti szövetség tagjaival. A szankciók súlyosan korlátozzák Oroszország hozáférését a tőkepiacokhoz. A korlátozásoknak komoly növekedés-lassító, infláció-növelő hatásai lesznek.

Elszigeteljük az orosz cégeket a fejlődésükhöz elengedhetetlen nyugati csúcstechnológiáktól

– tette hozzá a bizottsági elnök, aki hangsúlyozta: a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt káros hatásai miatt Putyin elnöknek kell majd magyarázkodnia otthon.

Ursula von der Leyen elmondta: Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt telefonon.

Súlyos csata zajlik

13:54: Helyszíni videók a kijevi csatáról. 

Ingyenes lesz a roaming

13:39: A Vodafone Magyarország bejelentette, hogy a szolgáltató minden Ukrajnában tartózkodó lakossági ügyfelének díjmentessé teszi a roamingot, az SMS-, adat- és hívásforgalom esetében egyaránt. A díjmentes forgalmazás Magyarországra indított hívásokra és SMS-ekre, valamint az Ukrajnán belüli forgalmazásra vonatkozik.

Elfoglaltak a Hosztomel repülőteret az orosz katonák

13:15: Az ukrán főváros melletti Gosztomel városrészében található nemzetközi reptér az orosz haderők kezére jutott. Az ukránok három orosz harci helikoptert lelőttek, de a repülőteret fel kellett adniuk. 

 

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt a háborúval kapcsolatban

13:08: A magyar kormányfő elítélte az orosz katonai fellépést közösségi oldalára feltöltött videójára. Közölte: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia. 

Ejtőernyősökkel vehetik be Kijev központját

13:02: A Reuters úgy értesült az ukrán elnöki hivataltól, hogy feltehetően orosz ejtőernyősökkel foglalhatják el az ukrán kormányzati központot. A Hosztomel repülőtérnél továbbra is súlyos csata folyik. Közben az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” népi milíciájának egységei átkeltek a Donyec folyónak azon a szakaszán, amely az ukrán központi erőktől elválasztó vonalon halad - közölte Ivan Filiponenko, a luhanszki „védelmi minisztérium” szóvivője csütörtökön.

Mindenkit fegyverbe hívott az ukrán védelmi miniszter

12:57: „Felszólítok mindenkit, aki tudja, hogyan kell a fegyverekkel bánni, hogy csatlakozzon az ukrán területi védelmi erőkhöz” – mondta videóüzenetében az ország védelmi minisztere, hozzátéve, hogy egyszerűsítették a toborzást, egy útlevél elég a csatlakozáshoz. „Mindenkinek adunk fegyvert, aki kész azt tétovázás nélkül használni az ellenséggel szemben.”

Olekszij Reznyikov már korábban jelezte, hogy a veterán katonáknak a rendőrség biztosít fegyvereket. 

Felfüggesztették az ukrán bajnokságot

12:43: Az Ukrán Labdarúgó Szövetség felfüggesztette a labdarúgó-bajnokságokat az országban. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az élvonalbeli ukrán bajnokság a téli szünet után pénteken az FK Minaj-Szorja Luhanszk találkozóval folytatódott volna. A 16 csapatos bajnokságot 18 forduló után a Sahtar Doneck vezeti 47 ponttal a 45 pontos Dinamo Kijev előtt.

Lembergben is segít a menekülőknek az Ökumenikus Segélyszervezet

12:36: Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indít a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására – közölte a szervezet. Lembergben is létrehoznak egy koordinációs központot, és Beregszász mellett ott is fogadják a segítségre szorulókat. Életbe léptették az 1353-as adományvonalat, ennek tárcsázásával hívásonként bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy a megye kész a menekültek befogadására. A Kelet-Ukrajnából érkezők elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

Kijev külvárosában óriási csata zajlik

12:30: Tucatnyi orosz helikopter támadja a Kijev melletti Hosztomel repülőteret. A környéken több helyszínről is óriási füst száll fel. 

Ukrajnában ragadt sok magyar kamionos

12:20: Nem tudnak kilépni a magyar és a lengyel kamionok Ukrajnából Ravaruskánál Lengyelországba, miután Ukrajna az érintett határt lezárta. Az alternatív útvonal Fehéroroszországon és Lengyelországon át vezet haza, de a fehérorosz-lengyel határon az átlépés Bresztnél alaphelyzetben is jellemzően három napig tart. Ebben a cikkünkben olvashat bővebben a helyzetről. 

Orosz helikoptert lőhettek le Kijev mellett

12:15: A Twitterre töltöttek fel egy videót, melyen állítólag az látható, hogy egy orosz helikoptert lőnek le a Kijev külvárosának számító Hosztomel repülőterénél. 

 

Mozgásban vannak a magyar csapatok

11:56: A Magyar Honvédség megnyugtatta a lakosságot: nincs háborús helyzet Magyarországon, de a keleti országrészben jelentős mozgások történnek az ukrán helyzet miatt. 

 

Vonatokkal menekítik a civileket Kelet-Ukrajnából

11:37: Öt szerelvényt indítanak csütörtökön Kelet-Ukrajnából nyugat felé, több mint 2000 embert tudnak elszállítani – közölte Pavel Kirilenko, a Donyeck megyei adminisztráció vezetője.  A civilek menekítésére indított szerelvényeket Kramatorszkból, Dnyipróól, Mariupolból, Krivij Rihből, illetve Konsztantinovkából indítják – írta az Interfax.

Kijevet robbanás rázta meg

11:21: Robbanás rázta meg Kijev központját, a Reuters brit hírügynökség tudósítása szerint. Az urán belügyminisztérium szerint Ukrajna több városában és a fővárosban is rakétákkal támadják az ukrán célpontokat. 

Lepattannak Oroszországról a szankciók

11:15: Nem hisz az Oroszország elleni szankciók sikerében az Egyesült Királyság volt moszkvai nagykövete. Bármilyen nyugati szankciókat vetnek be Oroszország ellen, azok hatástalanok lesznek – állítja Sir Tony Brenton egykori moszkvai brit nagykövet. 

Torlódnak az autók az ukrán–magyar határnál

11:02: Legkevesebb egy óra a várakozási idő a nagyobb ukrán–magyar határátkelőhelyeknél – derül ki a rendőrség honlapján közzétett tájékoztatásból. Beregsuránynál 1 óra, Lónyánál 1 óra, Tiszabecsnél 2 óra, Záhonynál 1 óra a várakozás a személyautóknak, a Záhonynál belépő buszok is egyórás sorra számíthatnak.

Tinédzser fiú halt meg Kelet-Ukrajnában

11:00: Egy ukrán tinédzser fiú halt meg Kelet-Ukrajnában, amikor családja lakását találat érte. 

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

10:55: Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt – mondta a sajtófőnök.

Bezárják a beregszászi iskolákat

10:52: Holnaptól bezárják a beregszászi iskolákat – írja a karpatinfo.net. A hírt Babják Zoltán polgármester közölte közösségi oldalán.

Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

10:50: Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Teljes körű fegyverkezés indult Ukrajnában

10:47: „Mindenkinek adunk fegyvert, aki kér” – jelentette ki az ukrán elnök, miután Oroszország elindította a „donyec-medencei különleges műveletet”. Volodimir Zelenszkij elmondta: minden szankciót eltöröl azokkal a személyekkel szemben, akik készek „fegyverrel a kezükben” hazájuk védelmére kelni – írta a Telegraph. Az államfő arra kérte az ukrán vállalkozásokat, hogy ne álljanak le. A lakosságot pedig óva intette a hamis hírek terjesztésétől.

Volodimir Zelenszkij megerősítette: minden diplomáciai kapcsolatot megszakítottak Oroszországgal.

Fotó: SERGEY DOLZHENKO / MTI/EPA

40 ukrán katona halt meg

10:45: Az ukrán elnök tanácsadója szerint már negyven ukrán katona halt meg és több tucat megsérült – írja a Reuters. Rengeteg civil is életét vesztette a harcokban. 

Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Izrael menekít

10:40: Izrael megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából – jelentette a helyi média csütörtökön. A már Lvivbe, a lengyel határ közelébe evakuált izraeli nagykövetség szerint mintegy 8000 izraeli tartózkodik jelenleg Ukrajnában. A követség munkatársai a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek elmondták, hogy szerdáig több száz kérvényt kaptak Kijevben élő izraeliektől, akik segítséget kértek tőlük a távozáshoz.

Romániában szállt le egy ukrán harci gép

10:30: Belépett a román légtérbe csütörtökön reggel egy ukrán Szu–27-es vadászrepülőgép, amely – az elfogására küldött román harci gépekkel együtt – a kelet-romániai Bákó katonai repülőterén szállt le – közölte a bukaresti védelmi minisztérium.

Megindultak az emberek a magyar határ felé

10:26: A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Lengyelországban megszólaltak a szirénák

10:19: A lengyel–orosz határon lévő Medyka városában is megszólaltak a szirénák – jelentette a Reuters szemtanúkra hivatkozva. Részletek egyelőre nincsenek, de a lengyel külügyminisztérium már korábban felszólította az ország állampolgárait Ukrajna elhagyására.

Három halott Mariupolban

10:17: A délkelet-ukrajnai várost több támadás érte hajnal óta, a támadásoknak három halottja van – közölte Mariupol polgármestere. Egy közeli települést is ért támadás, több robbanást jelentettek a város határán kívülről – tette hozzá Vlagyim Vojcsenko. Az iskolákat és az óvodákat bezárták, miután a városban lövéseket is jelentettek, egy gyermek megsérült – mondta sajtótájékoztatóján a város vezetője.

Lerántotta a háború a magyar tőzsdét

10:15: A magyar is megszenvedi az orosz inváziót. Az OTP részvényeinek kereskedését fel is kellett függeszteni. 

Kiürült az ukrán légtér

10:12: Az Ukrajnában bevezetett légtérzár hatalmas lyukat ütött a nemzetközi járatok tengerén. A Flightradar24 Twitter-oldalán látványos összehasonlítás látható az egy héttel ezelőtti állapothoz képest. 

Viszik a kárpátaljai férfi színészeket is

10:06: A beregszászi férfi színészeket is behívták az ukrán hadseregbe – közölte Vidnyánszky Attila. 

Egyelőre érkeznek vonatok Ukrajnán át

10:05: Pillanatnyilag, azaz az Ukrajna elleni hajnali orosz támadás után is folyamatosan érkeznek a vasúti szerelvények Ukrajnán keresztül Magyarországra, ahogyan tegnap is zavartalan volt a kelet felőli illetve tranzit. Erről itt olvashat bővebben. 

Ukrajna: folyamatosan áramlik a gáz

10:00: Az Ukrán Gázszállító Rendszer (GTS) normális módban üzemel – közölte mikroblogján a rendszert üzemeltető állami vállalat. A cég jelezte: teljesíti az orosz földgáz továbbítására vonatkozó vállalásait, a rendszer zökkenőmentesen és biztonságosan működik. A GTS által üzemeltetett gázszállító rendszeren januárban 1664 milliárd köbméter földgázt továbbítottak Szlovákiába, Romániába, Moldovába, illetve Lengyelországba. Ez a mennyiség 57 százalékkal kevesebb, mint tavaly januárban – olvasható az Ukrán Gázszállító Rendszer honlapján. A rendszeren továbbított gáz több mint hatvan százaléka Szlovákiába érkezett. 

Ankarát kérleli Ukrajna

9:54: Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy zárja le az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat - közölte csütörtökön Ukrajna törökországi nagykövete. Vaszil Bodnar ankarai sajtótájékoztatóján emellett arra kérte Törökországot, hogy légterét se engedje használni, és sújtsa szankciókkal Oroszországot. A Fekete-tengeren Ukrajnával és Oroszországgal is határos Törökország NATO-tagállam, és szankciók bevezetését mind ez idáig nem támogatta, de Recep Tayyip Erdogan török elnök „elfogadhatatlannak” nevezte Oroszország Ukrajnával szembeni lépéseit. Törökország az orosz hadművelet miatt csütörtökön arra kérte az Ukrajnában lévő török állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, vagy más biztonságos helyen. Erdogan csütörtök délelőttre összehívta a biztonsági erők vezetőit a kialakult helyzet megvitatására.

Kijev: 50 oroszt öltek meg

9:50: Eddig ötven támadó orosz katonát öltek meg az Ukránok – legalábbis a Reuters hírügynökség szerint erről számolt be a kijevi vezetés. Ukrajna állítja: hat orosz repülőt is lelőttek már. Moszkva korábban cáfolta, hogy bármilyen repülőt elvesztettek volna. 

Így zajlik az invázió

9:47: Az Insider című lap Twitter-oldalán közölt egy térképet a jelenleg zajló orosz előrenyomulásról. Itt zajlanak most heves összecsapások.

Rögzítették a hrivnyát

9:32: Az ukrán központi bank felfüggesztette a hrivnya külföldi kereskedését és rögzítette az árfolyamát. Az ukrán deviza óriásit zuhant az orosz invázió miatt. A készpénzfelvételt is limitálták: napi 100 ezer hrivnyát lehet felvenni. 

Ejtőernyősöket is bevet Putyin, óriási a pánik

9:19: Óriási a pánik a kelet-ukrajnai Harkivban, az emberek menekülnek, folyamatosak a robbanások. A Twitterre feltöltött videó szerint orosz ejtőernyősöket vetnek be épp a városban. 

 

Eddig nyolc halott 

9:05: Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban. Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés. A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy ember életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.

Magyarország nem teheti meg, hogy beavatkozzon

9:02 Magyarország geopolitikai helyzetéből adódóan nem teheti meg, hogy bármilyen fegyveres konfliktusba beavatkozzon – hangsúlyozta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Erről itt olvashat bővebben. 

Moszkva: a civileket nem fenyegeti veszély

8:59 Az orosz fegyveres erők az ukrán városokat nem támadják, a polgári lakosságot nem fenyegeti veszély – idézi a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztert, nem sokkal azután, hogy az ukrán határőrség hivatalosan is megerősítette: orosz szárazföldi csapatok hatoltak be az ország területére.

Megszállták Harkivot az orosz katonák

8:40 Ellenállás nélkül hatoltak be az orosz katonák az északkelet-ukrajnai Harkov városába. Az 1,4 millió lakosú nagyvárosból már hajnalban robbanásokat jelentettek, a reggeli híradások szerint az utcákon orosz felségjelzésű páncélozott járművek, a város határában pedig deszantos katonák tűntek fel.

Rekord mélységben a rubel és a hrivnya is

08:21 A rubel majdnem hat százalékot szakadt és rekord gyenge a dollár ellenében, 85,96 környékén. 

Az orosz jegybank piaci intervenciót ígért,

 hogy megállítsa a fizetőeszköz zuhanását, és extra likviditást a hazai bankoknak.

Rekord mélységben van a hrivnya is, 29,898 környékén, 0,4 százalék gyengülés után. Az ukrán jegybank tegnap este azt közölte, hogy idén eddig 2,1 milliárd dollárt költött a hrivnya stabilizálására.

Menekülnek a civilek Kijevből

8:17 Több kilométernyi kocsisor torlódott fel a Kijevből kivezető autópályán. Az Insider tudósítása szerint tömegek hagyják el az ukrán várost, miután helyi idő szerint hajnali öt óta ott is folyamatosak a robbanások. A menekülő kijeviek várhatóan a ukrán-lengyel határ felé tarthatnak.

Ezekben a városokban robbantak a bombák

8:12 Térképre tették azokat a városokat, amelyekből a hajnalban indított orosz támadás óta bombatalálatot jeleztek. Íme:

Fotó: first-contact.org

 

Mariupol felé nyomulnak

7:55: A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írja, egy jelentős páncélos egység tart épp Mariupol felé, tankokkal. A kikötőváros rendkívül fontos stratégiai célpontja a támadó orosz alakulatoknak. 

Földön a Wizz Air

7:42: A Wizz Air magyar fapados légitársaság sem repül már Ukrajnába. Minden járatot törölnek – írja a Reuters. 

Két várost elfoglaltak a szakadárok

7:36: A szakadárok jelentései szerint két várost elfoglaltak Luhanszk régióban az ukrán hadseregtől - írja a Reuters. 

Felfüggesztették a tőzsdét

7:31: A moszkvai tőzsde csütörtök reggel közölte, hogy minden piacon felfüggeszti a kereskedést, annak visszatérését pedig későbbi időpontban jelentik majd be – írja a Reuters.

Kijevet is elérte a háború

7:10: Már Kijevben is hallhatóak a légvédelmi ágyúk a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, közben az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy semlegesítették az ukrán légvédelmet. 

Összeül a NATO

7:06: Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt – közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

 

A szakadárok is megindultak

7:02: Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet hajnali megkezdése után indítottak támadást, de már az elmúlt napokban is többször lőtték ágyúkkal a települést. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadműveletre utasítást hajnali tévébeszédében azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és „nácimentesítésére”.

A másik szeparatista terület, a Donyec-medence térségének egyik szóvivőjére hivatkozva az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy a szakadárok jelentős csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erőkre a feleket elválasztó kelet-ukrajnai vonal mentén.

Három oldalról támadnak

7:00: Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában

6:50: Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot - jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben. Erről itt olvashat bővebben. 

Elítélő nyilatkozatok

6:20 Joe Biden és a NATO főtitkára is megszólaltak.

Száz dollár fölött a brent olaj ára

6:15 Röviddel Putyin Ukrajnát letámadó bejelentése után száz dollár fölé ugrott az olaj ára.

Úgy tűnik teljes támadást indítottak Ukrajna ellen

6:06 A Pravda című ukrán kiadvány arról ír, hogy Ukrajnában katonai létesítményeket érnek rakéták, és folyamatban van az orosz csapatok Fekete-tengeren és Azovban való partraszállását célzó hadművelet. A kiadvány az Interfax Ukraine-ra és a védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozik.

Ukrajna lezárta légterét a polgári repülőgépek előtt

5:58 Az európai légiközlekedési szabályozó hatóságok arra figyelmeztettek, hogy polgári repülőgépeket lőhetnek le Ukrajna felett. A kialakult helyzet okán Ukrajna lezárta légterét a polgári repülőgépek előtt.

Odesszában szálltak partra orosz csapatok

5:55 Az orosz csapatok partra szálltak Odesszában, és átlépik a határt – közölte egy ukrán tisztviselő

Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója egy hivatalos WhatsApp csoport újságíróinak elmondta, hogy orosz csapatok partra szálltak Odesszában, és átlépik a határt Harkiv városában - számolt be a CNN.

Putyin súlyos fenyegetéssel élt az esetleg beavatkozni akarókkal szemben

5:45: 

Most pedig néhány fontos, nagyon fontos szó azoknak, akik kísértést érezhetnek, hogy kívülről avatkozzanak be a folyamatban lévő eseményekbe. Aki megpróbál beavatkozni ügyeinkbe, és további fenyegetést okozni országunknak, népünknek, annak tudnia kell, hogy Oroszországnak azonnali válasza lesz, és ez olyan következményekhez vezet, amilyeneket történelme során még soha nem tapasztalt. Készek vagyunk minden szükséges döntés meghózni ezzel kapcsolatban. Remélem, meghallgatnak.

- közölte Vlagyimir Putyin, miután bejelentette az ukrán területen tervezett hadműveleteket, amelynek során atomarzenáljára is utalt.

 

"Vagy játsszam le a videót az elnököddel, aki a háborút üzen?"

5:42 Ukrajna ENSZ-nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén felszólította a többi tagállamot, hogy állítsák le a háborút - közölte a CNN. "Ennek a testületnek a felelőssége, hogy megállítsa a háborút. Ezért felszólítok mindenkit, hogy tegyen meg mindent a háború megállítása érdekében" - mondta Sergiy Kyslytsya a tanácsnak, mielőtt az orosz ENSZ-nagykövethez fordult és megkérdezte: "Vagy játsszam le a videót az elnököddel, aki a háborút üzen?" Az orosz nagykövet így válaszolt: "Ezt nem háborúnak, hanem különleges katonai műveletnek nevezik Donbászban."

Putyin teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen

5:40 Ukrajna külügyminisztere Twitter-üzenetben közölte, hogy Putyin "teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. "Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtök hajnalban Twitter-üzenetében közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "épp most indította el Ukrajna teljes körű invázióját".

Hallgassa meg az orosz elnök hadüzenetét: