Ukrajna-szerte légiriadót fújtak szombaton, a  jelentések szerint legalább két orosz MiG-31-es rakétahordozó vadászgép szállt fel Fehéroroszországból – írta a Bloomberg hírügynökség, hozzátéve, hogy a riasztásokat később törölték. Korábban két, a Krímről indított orosz Onik cirkálórakétát lőtt le az ukrán légvédelem a fekete-tengeri Odessza közelében, és több más területen is folytatódtak a rakétatámadások.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 20:  MiG-31, supersonic interceptor aircraft  takes part in rehearsal for 2020 Victory Day parade, in Moscow's Tverskaya Street, Russia on June 20, 2020. Russia is preparing for a military parade on June 24 to mark the 75th anniversary of the victory in World War II. Russia reported more recoveries than coronavirus cases for the fifth day in a row on Saturday. According to daily figures released by the country’s emergency team, 7,889 people tested positive for COVID-19 over the past 24 hours, while 10,186 patients were discharged from hospitals across Russia.
Fotó: AFP

A kritikus infrastrukturális létesítmények elleni légi és rakétacsapások veszélye továbbra is fennáll, miután 

Oroszország pénteken csaknem száz rakétát lőtt ki Ukrajnára, köztük csak a fővárosra 40-et. 

Bár a legtöbb lövedéket még a levegőben elfogták az ukránok, több eltalálta a célpontját, ami az áram- és vízellátásban okozott fennakadásokat. Az orosz csapatok továbbra is a Dnyipro folyó jobb partján fekvő települések polgári infrastruktúráját veszik célba a tüzérséggel.

A csapások egy nappal azután érkeztek, hogy az ukrán hadsereg egyik legmagasabb rangú parancsnoka figyelmeztetett, 

nem kétséges, hogy az orosz erők már januárban megkísérlik elfoglalni Kijevet 

– miután tavaly tavasszal kudarcot vallottak –, a támadás pedig esetleg Fehéroroszország felől történhet.

Az ukrán főváros egyébként az orosz invázió okozta nehézségek ellenére készül az ünnepekre, karácsonyfát állítottak a központi Szofijszka téren.