Sztrájkot kezdtek pénteken több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány nem teljesítette a béremelési követelésüket. 

A munkabeszüntetés az egész karácsonyi és az újévi utazási időszakra kiterjed. 

A brit belügyminisztérium a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késésekre, fennakadásokra figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat. A határrendészeti hatóság (UK Border Force) végzi a határállomásokon – a repülőtereken, a kikötőkben és a nemzetközi forgalmú pályaudvarokon – az útlevelek ellenőrzését. 

Europe's airports struggle with mass staff shortages due to strikes
Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency

Nagy-Britannia csaknem három éve kilépett az Európai Unióból, így az uniós országokból érkezőkre ugyanazok a beléptetési szabályok érvényesek, mint a világ más térségeiből beutazókra. A sztrájkok a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőteret – ahová a hazánkból beutazók többsége érkezik – nem érintik. 

Sztrájkolnak viszont a határrendészeti dolgozók London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyekre szintén közlekednek járatok Magyarországról. 

A munkabeszüntetési akció kiterjed Birmingham, Cardiff, Glasgow, Manchester, valamint a dél-angliai Newhaven repterére. A sztrájk december 23-tól 26-ig, illetve 28-tól 31-ig tart. 

A BBC által idézett ágazati előrejelzések szerint pénteken, 

a sztrájk első napján az érintett repülőterekre csaknem 1300 járat érkezik, negyedmillió utassal. A munkabeszüntetés teljes időszakában várhatóan kilencezer menetrend szerinti és charterjárat száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén. 

A brit kormány katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képzett ki a határrendészeti feladatok ellátására. A belügyminisztérium ugyanakkor ezzel együtt is kéri, hogy a Nagy-Britanniába készülők ellenőrizzék légitársaságuknál, utazási irodájuknál vagy túraszervezőiknél a járataik indulását. A tárca felhívta a beutazók figyelmét arra is, hogy a sztrájkidőpontokban késésekre, hosszabb várakozási időre, fennakadásokra kell felkészülniük az érintett repülőtereken. 

Thatcher óta nem sztrájkoltak ennyien Nagy-Britanniában

Másfél millió munkaóra esik ki decemberben, ennek a felét a postások sztrájkja okozza

A minisztérium javasolta, hogy a jogosult beutazók a munkabeszüntetés idején használják az elektronikus beléptető kapukat (eGates). Ezeket azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12–17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat –, és brit vagy európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini és izlandi állampolgárok. 

A UK Border Force alkalmazottainak sztrájkját két hete jelentette be szakszervezetük (PCS), amely azzal indokolta az akciót, hogy a kormány mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott a szolgálat dolgozóinak. A PCS szakszervezet 10 százalékos fizetésnövelést követel. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi Nagy-Britanniában.