Vasúti dolgozók, ápolók, mentősök, postai kézbesítők, buszsofőrök és köztisztviselők is tiltakoznak és magasabb béreket követelnek, hogy ellensúlyozni tudják a megélhetési válságot. Egy közgazdászcsoport becslései szerint az Egyesült Királyságban Margaret Thatcher miniszterelnöksége óta nem volt ennyi sztrájk – írta a Bloomberg.

KENT, UNITED KINGDOM - DECEMBER 13: Rail workers hold banners and union flags during the strike over pay, job security and working conditions outside the Ashford International railway station in Kent, United Kingdom on December 13, 2022. Stuart Brock / Anadolu Agency (Photo by Stuart Brock / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Stuart Brock / AFP

A brit a legutóbbi mérések szerint 10,7 százalék volt, ám a közszférában dolgozóknak a kormány megmondta, hogy elfelejthetik az ezzel lépést tartó béremelést. Ez annyira felháborította a szakszervezeteket, hogy száz év után először az ápolók is sztrájkot hirdettek.

A brit infláció alakulása
 

Bár a kormánnyal szembeni fellépés hónapok óta húzódik, a szakszervezetek a karácsony előtti időszakra különösen intenzív munkabeszüntetéseket terveznek. A Capital Economics szerint 

decemberben mintegy 1,5 millió munkanapot veszítenek el sztrájkok miatt, ami 1989 júliusa óta a legmagasabb havi adat.

„A munkabeszüntetések 0,5 százalék visszaesést okozhatnak a GDP-ben, azonban valószínű, hogy ennek nem lesz komoly, hosszú távú hatása, mivel a tevékenység egyszerűen késik, vagy más területekre helyeződik át. A sztrájkok széles körűnek tűnnek, a gazdaságra gyakorolt közvetlen hatásuk azonban csekély lesz” – mondta Ashley Webb, a Capital Economics brit közgazdásza

Bár sztrájkok egyelőre nem olyan kiterjedtek, mint az 1970-es és 80-as években, a jelenlegi brit kormánynak még van mit tanulnia: a konzervatív, EU-ellenes Vasladynek az energiakrízis, a magas infláció, a valamint a gazdasági visszaesés mellett nemcsak a szakszervezetekkel, hanem az északír terroristákkal is meg kellett küzdenie a sztrájkhullámok közepette.