Negyedmilliárd dollár fejében szabadlábon várhatja büntetőügye folytatását Sam Bankman-Fried, az FTX becsődölt kriptotőzsde csalással vádolt alapítója, akit tegnap szállítottak vissza az Egyesült Államokba, miután a bahamai hatóságok kiadták az amerikai hatóságoknak.

NASSAU, BAHAMAS - DECEMBER 21: FTX co-founder Sam Bankman-Fried is escorted out of the Magistrate's Court on December 21, 2022 in Nassau, Bahamas. The former crypto billionaire is preparing to be extradited to the US from the Bahamas to face charges over FTX’s multi-billion-dollar collapse.
Fotó: Joe Raedle/Getty Images

A milliárdos kriptoguru 250 millió dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet a szövetségi bíró csütörtöki döntése értelmében – írja a Reuters.

Az ügyészek többek között azzal vádolják Bankman-Friedet, hogy több milliárd dollárnyi ügyfélpénzt lopott el, hogy fedezeti alapja, az Alameda Research veszteségeit betömje.

Nicolas Roos ügyész elmondta Gabriel Gorenstein amerikai magisztrátusi bírónak, hogy az óvadékcsomagban házi őrizet és megfigyelés is szerepel. Bankman-Friednek le kell adnia az útlevelét is. A szabadlábra helyezés feltételeibe az FTX-alapító ügyvédje beleegyezett.

A hírügynökség beszámolója szerint a szürke öltönyt és lábbilincset viselő Bankman-Fried az ügyvédei mellett ült, és bólintott, amikor a bíró közölte vele, hogy elfogatóparancsot adnak ki ellene, amennyiben később nem jelenik meg a bíróságon.

A milliárdos üzletember szülei kaliforniai otthonában kerül szoros felügyelet alá.