Tizenöt százalékkal emeljük a nyugdíjakat Magyarországon

–  közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. 

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy 

mi magyarok ársapkákkal és rezsicsökkentéssel védjük a családokat. De a védekezés közben nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarországnak vannak nagy céljai.

Orbán Viktor azt mondta, hogy az egyik ilyen cél a nyugdíjak értékének a megőrzése, és ezt a célt 2010 óta sikerült mindig elérni. Hozzátette, hogy a mostani rendelet aláírásával január 1-jével 15 százalékkal emelkedik a nyugdíjak értéke. 

Korábban a Világgazdaság megírta , hogy a 2022-ben a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos után, novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5 százalékkal. 

Csak novemberi kiegészítő nyugdíjemelésként 217 milliárd forintot kaptak összességében az érintettek, emellett nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. 

A mintegy 2,5 millió jogosultnak a és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot hozott. Korábban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 13 százalékos inflációt prognosztizált, és hozzátette: nagyjából ekkora emeléssel számolhatnak a nyugdíjasok januárban. 

 A nyugdíjemelés mellett azonban a nyugdíjprémiumra kevés esély van 2023 novemberében

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a GDP-növekedés mértéke várhatóan elmarad a 3,5 százalékos határvonaltól – prémium csak efelett jár –, így várhatóan nem lesz prémiumfizetés a nyugdíjasoknak a gazdaság teljesítménye után. Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója a Világgazdaságnak úgy fogalmazott, ennek a létjogosultsága amúgy is megkérdőjelezhető.