Közélet

Oroszország csőre töltött egy Yars típusú interkontinentális ballisztikus rakétát

Hidrogénbombával felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétát állítottak silóba Közép-Oroszországban. A Yars RS-24 rakétarendszert a stratégiai rakétaerők napja alkalmából állították kilövőállásba.

A közép-oroszországi Kaluga régióban található Kozelszk rakétabázison silóba állítottak egy Yars interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) – erről az orosz védelmi minisztérium adott ki tájékoztatást.

A képen két Yars RS-24 ICBM szállítása látható Moszkvában.
Fotó: AFP

A stratégiai rakétaerők napját minden évben december 17-én ünneplik Orosországban – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. A ünnepet 1995. december 10-én hozták létre a stratégiai rakétaerők napjának és a katonai űrerők napjának létrehozásáról szóló rendelettel. Ezen a napon az országban arra emlékeznek, amikor 1959-ben ezen a napon a Szovjetunió minisztertanácsa határozatával megszilárdította az új típusú fegyveres erők létrehozására vonatkozó korábbi határozatot. Az ünnepet 1995 előtt december 19-én tartották.

A stratégiai rakétaerők napja előtt a Kozelszk rakétaalakulat végrehajtotta a Yars ICBM-nek a silóvetőbe való betöltését

– közölte a védelmi minisztérium. Hozzátették, hogy ez a lépés azért volt fontos, mivel így egy újabb ICBM állhat az ország rendelkezésére.

Kreml: azonnal lőnek majd az amerikai Patriot rendszerekre, amint megérkeznek Ukrajnába

Az oroszok legitim célpontnak tekintik a Kijevnek szánt nyugati fegyverrendszereket.

Az RS-24 Yars egy orosz stratégiai rakétarendszer, amely mobil egységekről vagy silóból indítható. Szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétáról van szó, ami több, egymástól függetlenül célozható robbanófejet tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a rakétában több robbanófej is van, amelyek képesek egymástól független célpontokat támadni. A Yars a Topol-M rakétarendszer módosított változata. Oroszország 2009-ben kezdte meg a Yars ICBM rendszerek telepítését, amikor a hordozórakétákat kísérleti harci szolgálatra helyezték a stratégiai rakétaerőnél. A rendszer hatótávolsága 11 és 12 ezer kilométer között mozog.

A Yars ICBM azért különösen veszélyes fegyver, mivel  hidrogénbombával is fel lehet szerelni.

 

rakéta Oroszország ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek