Közélet

Oroszország elutasította Zelenszkij békejavaslatát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-csoport vezetőinek adta elő kéréseit az Oroszország elleni harc támogatása érdekében. A elnök kifejtette, hogy hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni az oroszokkal, de a béke elengedhetetlen feltétele, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajna teljes területéről, beleértve az annektált négy régiót. A Kreml szerint ez a javaslat elfogadhatatlan, és Zelenszkijnek szembe kell néznie az új realitásokkal.

Oroszország kedden elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslatát, ami az orosz csapatok Ukrajna egész területéről történő kivonásától tenné függővé a tárgyalásokat. Moszkva szerint Kijevnek el kell fogadnia az új területi realitásokat. Az annektált területeket mind a két ország a sajátjának tekinti, de a gyakorlatban már lehetetlen megmondani, hogy a Donbasz melyik része van orosz és melyik ukrán ellenőrzés alatt.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 02: Kremlin's spokesman Dmitriy Peskov attends Russian International Energy Week Forum on October 02, 2019 in Moscow, Russia.  Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Szefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a négy annektált régió már Oroszországhoz tartozik, és ez olyan tény, amelyen már nem lehet változtatni – írta meg a Reuters. Az ukrán területek elcsatolását szeptemberben hirdette ki Oroszország, azonban az Egyesült Nemzetek legtöbb országa nem ismeri el legitimnek az erről szóló népszavazásokat.

Zelenszkij a békeajánlatról a G7-hez intézett kérésben beszélt. 

Az ukrán elnök még több katonai felszerelést, pénzügyi és energetikai támogatást kért a csoporttól valamint azt, hogy segítsenek egy olyan megállapodás előmozdításában, ami azzal kezdődik, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna egész területéről.

Peszkov szerint Zelenszkij minden kérése a háború folytatásához vezet.

Az ukrán félnek figyelembe kell vennie az ez idő alatt kialakult realitásokat

– mondta Peszkov, amikor a csapatkivonások lehetőségéről kérdezték. Szerinte a béke irányába csak akkor történik előrelépés, ha Kijev elfogadja, hogy a négy régió már Oroszország része.

Szó sem lehet arról, hogy Oroszország az év végéig elkezdi kivonni csapatait 

– jelentette ki Peszkov.

A kelet-ukrajnai régiók annektálását követően Oroszország jelentős harctéri vereségeket szenvedett az ukránokkal szemben. Jelenleg az elcsatolt régiókat sem tartja teljes ellenőrzése alatt Moszkva. A vereségek hatására a Kremlből egyre többször hallani, hogy hajlanak az orosz vezetők a béketárgyalásokra, de az látszik, hogy az annektált területek kérdése buktatója lesz minden egyeztetésnek. Oroszország ráadásul azt állítja, hogy a béke azért sem lehetséges, mivel az Ukrajnát fegyverekkel ellátó Nyugat ezt nem engedi.

Zelenszkij a G7-hez intézett kéréseivel együtt azt is kifejtette, hogy az oroszoknak minél előbb abba kell hagyniuk az országa elleni támadásokat. Emellett sürgette a csoport vezetőit, hogy segítsenek megszervezni egy globális békecsúcsot, ahol rendezni lehet a konfliktust. Ennek a csúcstalálkozónak a középpontjában Kijev tízpontos béketervének végrehajtása állna, amelynek egyik legfontosabb pontja, hogy Oroszország minden katonáját vonja ki Ukrajnából, a megszállt területekről is.

 

Oroszország háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek