Közélet

Szilveszteri rakétaesőtől tart az ukrán vezetés

Az ukrán energiaügyi miniszter szerint Oroszország jelentős rakétatámadást tervezhet szilveszter éjjelére Ukrajna-szerte. Herman Haluscsenko arról számolt be, hogy az országban nagyon nehéz fenntartani az áramellátást, mivel az oroszok rendszeresen az infrastruktúrát támadják. A miniszter attól tart, hogy szilveszteréjjel a teljes energiaellátást lerombolhatja Oroszország.

Szilveszteréjjel a teljes megmaradt ukrán energia-infrastruktúrát rakétatámadások érhetik – mondta az ukrán energiaügyi miniszter. Herman Haluscsenko közölte, hogy mindent megtesznek az áramellátás javítása érdekében, de az ismételt orosz támadások rendkívül megnehezítik a helyzetet – írta meg a CNN.

Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP

Az ukrán televízióban a miniszter arról beszélt, hogy a rakétatámadások közötti időszakok alatt igyekeznek helyreállítani a sérült infrastruktúrát és csökkenteni az energiahiányt az országban. Dolgoznak rajta, hogy az áramátviteli kapacitást fokozzák a még ép vezetékeken. Ennek ellenére attól tart, hogy a szilveszter újabb nagyszabású rakétatámadást hozhat magával.

Az az érzésem, hogy az oroszok nem hagytak fel az energiarendszerünk elpusztításával, és a következő támadást szilveszter éjjelre tervezhetik 

– mondta Haluscsenko. Hozzátette, hogy próbálnak felkészülni minden eshetőségre, de lehetetlen megjósolni, hogy a következő támadás mekkora károkat fog okozni.

Ukrajna durván megemeli a tranzitdíját

A horvátok után az ukránok is jelentős mértékben emelnék az olajvezeték tranzitdíját.

Az ukrán állami energiavállalat, az Ukrenergo kedden közölte, hogy sikerült kismértékben csökkenteniük az áramhiányt az erőművi termelés növelésével. A közlemény szerint ez viszont még mindig nem elegendő a fogyasztói igények teljes kielégítésére. Az áramfogyasztás ezzel együtt egyre nő.

Azt is közölte a vállalat, hogy sikerült az áramellátást helyreállítani több korábbi rakétatámadás helyszínén, illetve a megszállt területeken is egyre nagyobb az energiaszükséglet. Ez ugyan jó hír, viszont azzal jár együtt, hogy egyre nő a fogyasztók száma és az áramszükséglet.

Volodimir Zelenszkij egy hétfő éjszakai beszédében azt közölte, hogy 

körülbelül kilencmillió ember él jelenleg energia nélkül Ukrajnában országszerte.

 

energiaválság rakétázás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek