Közélet

Szuperfegyvert adhat Biden az ukránoknak

A Patriot rendszer fordulatot hozhat a háborúban, hiszen ezzel kihúzhatják az oroszok méregfogát: képtelenek lesznek hatékonyan rakétatámadásokat végrehajtani.

Az amerikai CNN hírtelevízió értesülései szerint az Egyesült Államok kormánya, Joe Biden amerikai elnök vezetésével várhatóan Patriot rakétarendszereket küld majd Ukrajnába. A világ legjobb légvédelmi egységei komoly fordulatot hozhatnak a háborúban, hiszen ezek ellen esélyük sem lenne az orosz rakétáknak, azaz kihúzhatnák Vlagyimir Putyin orosz elnök hadseregének méregfogát. 

NATO Patriot air defense missile system
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz inváziós erők ugyanis szeptember óta, amióta az ukrán hadsereg ellentámadásba lendült, gyakorlatilag semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni a harctéren. 

Egyet kivéve: rakétákkal és iráni drónokkal szétlőtték Ukrajna szinte teljes közműhálózatát,

 amelynek következtében az ország nagy részén hónapok óta sem az áram-, sem a fűtés-, sem a vízszolgáltatás nem üzemel. 

Kijev régóta kérlelte az Egyesült Államokat, hogy adjanak nekik olyan rakétarendszereket, amelyekkel megvédhetik magukat, ám eddig nem történt előrelépés az ügyben. Mint ismert: korábban Lengyelország is hasonlóért folyamodott , miután a területén becsapódott egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta, megölve két civilt. Akkor a rá is bólintott a kérésre, és még két Patriotot kap Varsó a meglévők mellé. 

A CNN cikkében két magas rangú tisztviselőre hivatkozva írta azt, hogy már előkészületi fázisban jár a tervezet, de előtte még a védelmi miniszternek, Lloyd Austinnak is rá kell bólintania, mielőtt Joe Biden asztalára kerülne. 

A CNN-nek megerősítették, hogy ez a rábólintás immár csak formalitás. 

Arról nem tudni, hogy pontosan hány Patriot rendszert kapna Ukrajna, amelyben vannak mobil rakétaindító járművek, radarrendszerek és más irányítóközpontok. A lap szerint az ukrán katonákat Németországban készítik majd fel a rendszerek kezelésére, a Patriotok kezeléséhez ugyanis több tucat ember kell egyszerre. 

Mi az a Patriot rendszer?

A Patriot a jelenlegi legjobb légvédelmi egység, nagy távolságból, akár 100-160 kilométerről is képes bemérni és megsemmisíteni az ellenséges rakétákat, repülőket és egyéb légi járműveket, így drónokat is. Noha több mint 40 éve van szolgálatban, a mai napig annyira csúcskategória, hogy a tervek szerint 2040-ig biztosan használják a hadseregek. Az Egyesült Államoknak több mint ezer van belőle, de a szövetségesei is közel 200-at használnak világszerte. 

 

 

 

 

Ukrajna Egyesült Államok háború Patriot rakétarendszer légvédelem
Kapcsolódó cikkek