Egy olyan javaslatot fogadott el csütörtökön a spanyol törvényhozás, amely ha a szenátusban is elfogadják, hónapokon belül lehetővé teszi, hogy 16 év felett bárki módosítsa nemét személyi okmányain.

Fotó: AFP

A javaslatot 188 igen, 150 nem és 7 tartózkodó szavazat mellett hagyták jóvá. Noha a spanyolok korábban is megváltoztathatták nemüket az irataikban, ehhez korábban gender diszfória diagnózisa és két év hormonterápia volt szükséges. A mostani törvény – amely bizonyos esetekben már 12 éves kortól lehetővé teszi a változás kezdeményezését – azonban már csak egy nyilatkozat kitöltését várja el, igaz, ahhoz, hogy a változások életbe lépjenek, még három hónappal később meg kell erősíteni a döntést.

Európában először Dánia hozott hasonló törvény 2014-ben, de csütörtökön a skót parlament is lehetővé tette az orvosi diagnózis nélküli nemváltást. A javaslat főként a szocialista Pedro Sanchez vezette kormány kisebbik koalíciós partnere, a Podemos törekvése volt, amelyet a kabinet még 2021 júniusában fogadott el. Azóta a szocialisták hiábavaló módon igyekeztek azt megváltoztatni.

A döntést üdvözölte Irene Montero egyenlőségi miniszter, aki a javaslat vitájában elmondta, hogy a transz nők is nők, valamint, hogy a lépés garantálja a transz emberek jogait.

A törvénytervezet mindezek mellett betiltja az átnevelő terápiát és az LMBT-közösség diszkriminációja ellen is fellép. Azonban a javaslat törést okozott a feminista mozgalmon belül, amelynek egy része hibásnak tartja, hogy a gender felülírja a biológiai nemet – írja a France 24.