Gőzerővel készülnek az orosz katonák Kijev bevételére, még több mint egymillió tartalékost tudnak behívni, és már zajlik kétszázezer katona kiképzése, akiket várhatóan az ukrán főváros ostromára küldhetnek. Erről ráadásul nem más beszélt, mint Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, akinek sikereire már az ukrán elnök, Volodomir Zelenszkij is féltékeny

Russian attacks on Ukraine IRPIN, UKRAINE - APRIL 01: Ukrainian soldiers are seen near the ruins of a burned vehicle on a road in Irpin, Ukraine on April 01, 2022. Ukrainian soldiers regained control in the Irpin region that is one of the hot conflict areas where the most intense battles took place since the beginning of the war. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Metin Aktas / AFP

A tábornok az Economist című lapnak nyilatkozott az ügyben. Zaluzsnij kijelentette, nem igazak azok a feltételezések, hogy pocsék állapotban lenne az orosz hadsereg, és annyira elment volna a kedve az oroszoknak a háborútól, hogy már nem is hajlandók harcolni. 

Ha a cár azt mondja, irány a háború, akkor ők mennek a háborúba. Lehet, hogy nem megfelelő a felszerelésük, de még így is komoly problémákat okoznak nekünk

– mondta a parancsnok, aki szerint Oroszország bármikor újabb 1,2-1,5 millió tartalékos katonát lehet képes behívni a hadseregbe. Kétszázezer katona kiképzése már most is tart, őket Zaluzsnij szerint várhatóan ismét Kijev ellen küldik.

Az ukrán fővárost a háború első napjaiban szerette volna bevenni Moszkva, de nem jártak sikerrel, igazából meg sem tudták közelíteni Kijevet, annak ellenére, hogy az ukránok nem sok védőt hagytak a területen, de sebtében azonnal kialakították állásaikat. Így sikerült megállítani az előrenyomuló orosz páncélosokat a külvárosoknál: több oda vezető úton is óriási mészárlást végeztek az orosz csapatok soraiban. 

Russian attacks on Ukraine IRPIN, UKRAINE - APRIL 01: A Russian tank seized inside of the woodland is examined by Ukrainian soldiers in Irpin, Ukraine on April 01, 2022. Ukrainian soldiers regained control in the Irpin region that is one of the hot conflict areas where the most intense battles took place since the beginning of the war. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Metin Aktas / AFP

Zaluzsnij arról is beszélt, hogy a következő időszakban nem lehet komolyabb ukrán offenzívára számítani, mert nincs meg hozzá az erőforrásuk. Ennek ellenére nem tettek le az ellentámadásról. 

Tudom, hogy legyőzhetem az ellenséget. De ehhez eszközök kellenek. Kell 300 tank, 500 ágyú és még sorolhatnám. Vissza lehetne állítani a február 23-án létező határvonalakat, de ez nem megy két ezreddel, ennél többre lenne szükségem

– mondta a tábornok, aki szerint Ukrajnában nincs szükség mozgósításra, szerinte van elég katonájuk, eszközök annál inkább kellenének nekik. Főleg, mióta az orosz katonák annyira visszahúzódtak, hogy immár a HIMARS-okkal sem lehet elérni őket.