Nemzetközi gazdaság

Még egy Z: ukrán katonasztár emelkedett fel, Zelenszkijhez mérik

Háborús időszakban meglepő fordulatokat idézhetnek elő a vezetők mögött a háttérben működő hatalmi körök, ezekről Kijev és Moszkva esetében is alig tudni valamit. Ukrajnában egy olyan sztár emelkedett fel a hadseregben, akit már Volodimir Zelenszkij elnökhöz mérnek.

Tavaly nyáron, mikor Volodimir Zelenszkij elnök kinevezte az ukrán hadsereg vezérkari főnökének, még nem sokan ismerték Valerij Zaluzsnyij nevét a katonai körökön kívül. Mára az elnök kivételével nincs népszerűbb Ukrajnában a „vastábornoknál”. Szeptember 26-án a Time címlapján szerepelt, és a magazin a Twitteren a következő bevezetőt fűzte a képhez: „az ukrán ellentámadás, amely megfordította a háború menetét”.

Fotó: Gleb Garanich / AFP

Még ezt megelőzően, szeptember 16-án – az oroszok elleni ukrán ellentámadás közepette – a vezérkari főnökség a Facebookon elhelyezett posztban cáfolta, hogy törés támadt volna az ország politikai és katonai vezetésében, megkérve a bloggereket, hogy ne terjesszenek hamis információkat.

Abszolút nem kellene ma nemlétező konfliktusokról beszélnünk... amelyek félreértéseket okozhatnak a közvéleményben

– írta a közlemény. 

Maga a poszt nem említette Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnök nevét – csakis Zelenszkijét, mint az ukrán fegyveres erők főparancsnokáét –, az Ukrinfo beszámolója azonban ezzel a mondattal zárul: Zelenszkij korábban cáfolta, hogy konfliktus lenne az elnöki iroda és Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnök közt, kijelentve, hogy mindenki ugyanabban a csapatban dolgozik.

De ki is ez a Zaluzsnyij?

Amíg nem volt háború, az ukrán közéletben nem volt más sztár, mint Zelenszkij, aztán a háború kitörésével – és különösen az ukrán ellentámadás megindulása után – a közösségi média idoljai közt megjelent a vezérkari főnök is, holott Zaluzsnyij egyáltalán nem keresi a szereplést, sőt tulajdonképp inkább kerüli. 

A háború hét hónapja alatt egyetlen méretes interjút adott, és azt sem az ukrán médiának, hanem az amerikai Time magazinnak. Nem teljesen elvonult, persze, szeret szelfizni, és nem mindig egyenruhában mutatja magát, hanem időnként pólóban. Miközben a főparancsnok kiszámíthatóan szinte állandóan a média látókörében mozog, a vezérkari főnök váratlan helyeken jelenik meg. 

Ilyen volt, amikor egy magát a fronton kitüntetett fiatal tiszt esküvőjén tűnt fel Kijevben, miközben Harkivnál folyt az ellentámadás. 

Az esküvőn a tábornok a férfi felelősségéről beszélt a családja iránt – mondta a mennyasszony édesanyja a német Tagesspiegelnek. „Meglepődtem, milyen egyszerűen beszélt, pátosz nélkül, és milyen viccesen” – tette hozzá. Zaluzsnyij tábornok jó humoráról mások is beszámoltak. Ő maga egyszer még azon is gondolkodott, hogy komikus lesz belőle – mondta interjújában a Time-nak.

De győzött a családi hagyomány, és ahogy apja, ő maga is katonai szolgálatba lépett 1997-ben, majd 

a szakaszparancsnoki beosztástól indulva húsz év alatt végigjárta a teljes ranglétrát.

Az időpontnak abból a szempontból van jelentősége, hogy az már a független Ukrajna korszaka, és az apjától eltérően ő már nem szolgált a szovjet hadseregben – bár természetesen szembesült annak örökségével. A katonai akadémián disszertációját az amerikai hadsereg felépítéséről írta.

Bár a nem szerepel a háborúban hadviselő félként, Zaluzsnyij folyamatos kapcsolatban áll az amerikai vezérkari főnökkel, Mark Milleyvel. Legalább hetente egyszer telefonon is megvitatják a fejleményeket – írta a német lap.

Az egyik legfiatalabb generális

Amikor 2017-ben Zaluzsnyijt előléptették, 44 évesen az egyik legfiatalabb tábornok lett. Az új generáció tagja, akiben már nem voltak meg azoknak a szovjet generálisoknak a beidegződései, akik több időt töltöttek a dácsáikban, mint a beosztottjaikkal, illetve csak akkor érintkeztek velük, amikor a kertjük kapálására, vagy a kerítésük építésére rendelték ki őket.

Alacsonyabb beosztásokban megérte 2014-et, amikor Ukrajna elveszítette a Krímet, elkezdődtek a harcok a szakadár Donbasz régióban is, az ukrán hadsereg pedig ott állt szinte tehetetlenül. 2014 közepétől a donyecki régióban állomásozott, ahol az idén februárban megkezdődött háborút megelőzően már évek óta folyt a küzdelem, és az ukrán hadsereg nem igazán tudott mit kezdeni a helyi harcosokkal és oroszországi segítőikkel.

A hadsereg felkészítése egy nagyobb konfliktusra (amelyben a Nyugat Ukrajna oldalán állna) az azóta eltelt években már folyt, és mint az elmúlt hetek ellentámadásának sikereiből látszik, ennek az eredményeképpen az ukránok nyugati támogatással fel tudják venni a harcot az ellenséggel. Pedig az invázió kezdetén nyugati katonai elemzők is attól tartottak, hogy az orosz csapások folyamán akár napok alatt összeomolhat a védelem. A vezérkari főnök népszerűsége minden katonai sikerrel magasabbra hágott. Chuck Norrishoz hasonló viccek terjednek róla, mint a TikTok-videó ezzel a szöveggel: 

mikor Zaluzsnyij belép egy sötét szobába, nem a lámpát kapcsolja fel, hanem a sötétséget kapcsolja le.

Miután a tavaly nyáron a legmagasabb posztra került az államelnök után, az egyik első parancsa az volt, hogy a donbaszi erők viszonozzák az ellenséges tüzet, amire korábban magasról érkező jóváhagyásra volt szükségük a helyi parancsnokoknak. Zaluzsnyij már a februári orosz támadás előtt világossá tette, hogy bízik a csapatai hadi hatékonyságában. 

„Üdvözlet a pokolban!” – köszöntötte előre a csatára vállalkozó ellenfeleket.

Mi lesz a sorsa?

Tapasztalat, hogy a népszerű emberek köré gyakran szerveződik hatalmi központ. Zaluzsnyij esetében a pletykák – amelyeket mindkét oldalon siettek cáfolni – arról szóltak, hogy a vezérkar és az elnöki hivatal viszonya nem felhőtlen. Ha mégis létezne ilyen feszültség, annak kisebb a jelentősége, amikor jól mennek a dolgok, és nagyobb lehet, ha bajok vannak. Márpedig az ellentámadás sikere ellenére Ukrajna – és Európa – elhúzódó háborúra számíthat, sok múlik azon, milyen kemény lesz a tél, és azon is, hogy egyik vagy másik táborban hogy alakulnak az erőviszonyok. Sőt, a fehérorosz kémfőnök Ivan Tertel szerint a következő hónapokban az ukránok kárára következhet be fordulat a háborúban.

Mindenesetre Ukrajna és Oroszország esetében is az elemzők árgus szemmel kutatják, kik azok a háttérhatalmasságok akik fordulatot idézhetnek elő akár az első számú vezetőik akarata ellenére is, ha valamelyik fél számára félresiklani látszanak a dolgok. Mivel a háttérben mozgó erők nem láthatók, komplexek és kiszámíthatatlanok, nem várt és akár tragikus események is bekövetkezhetnek, miközben a teljes képet még maguk a szereplők sem látják át – figyelmeztetett Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

 

 

ukrán ellentámadás Zaluzsnyij ukrán hadsereg TIME magazin Zelenszkij ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek