Másfél éve zárták le a Lánchidat a forgalom elől, a decemberben részlegesen átadott útpályát pedig most csak a buszok, a taxik és a biciklisek használhatják – a 21 Kutatóközpont és a Medián közös kutatásának eredményei szerint a budapestiek többsége egyetért ezzel a döntéssel – olvasható az Énbudapestem oldalon.

20221221 Budapest, Lánchídat jelenleg csupán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják. Fotó:Bánkúti Sándor
Fotó: Bánkúti Sándor / MW Bulvár

December 16-án megnyitották a forgalmat a Lánchídon a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt, 

ám a Lánchíd az autósok számára továbbra sem használható, ami megosztotta a Budapesten közlekedőket. Ennek kapcsán végzett kutatást a 21 Kutatóintézet a Mediánnal együtt.

A 2022. november 28. és december 3. között ezer fő bevonásával készült kutatásból kiderült:

a megkérdezettek kis többsége, 54 százaléka egyetért azzal, hogy egyelőre csak a buszok, a taxik és a kerékpárosok használhatják a hidat. 40 százalékuk visszaengedné az autósforgalmat már most is, 6 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben. 

20221221 Budapest, Lánchídat jelenleg csupán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják.
Fotó: Bánkúti Sándor / MW Bulvár

Szinte egyik korosztályban sincs többségük azoknak, akik visszaengednék az autókat a hídra, ebben a kérdésben a 30–39 év közötti válaszadók a leginkább elkötelezettek, 74 százalékuk az autómentesítés mellett voksolt. Az autóforgalommal kapcsolatban a 65 év feletti korosztály a leginkább megosztott: csaknem ugyanannyian akarnak autóstopot a Lánchídon, mint amennyien ellene szavaznának (46-47 százalék). A válaszadók 24 százaléka napi szinten közlekedik autóval, további 21 százalékuk pedig heti szinten használ gépjárművet. 

 

Lánchíd-felújítás: a fővárosnak már nincs is szüksége a hatmilliárdos támogatásra

Két évvel ezelőtt Karácsony Gergely is aláírta azt a megállapodást, amelyet most nem tart be – akkor még 150 milliárd forint iparűzésiadó-bevétele sem volt a fővárosnak, az idén kis híján 200 milliárd.