Készen áll a közös munkára és a kompromisszumra a republikánusokkal – jelentette ki Joe Biden elnök az amerikai félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatón szerdán.

Biden Post Election Presser
Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency via AFP)

Az Egyesült Államok elnöke a választás politikai kimenetelét illetően megjegyezte, hogy a demokraták erős éjszakán vannak túl, amit szerinte az bizonyít, hogy első ciklusát töltő demokrata párti elnök félidős választáson az elmúlt 40 évben ilyen kevés képviselőházi széket nem veszített.

Az elnök a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten arról is beszélt, hogy a félidős választások eredményei világosan beszélnek az emberek aggodalmairól. Ezek között a növekvő megélhetési költségeket, az csökkentésének szükségességét, a bűnözést és a közbiztonságot említette. Hozzátette, arról is világos üzenetet küldtek a választók, hogy meg akarják őrizni a demokráciát és a szabad választáshoz fűződő jogot az Egyesült Államokban.

Joe Biden kijelentette, hogy a kitűzött célok érdekében a politikai tengely mindkét oldalával szeretne együttműködni. Megjegyezte, hogy

az elmúlt majdnem két évben 210 jogszabályt írt alá, amelyet mindkét párt támogatásával fogadott el a törvényhozás.

Kihangsúlyozta, hogy függetlenül a szavazás végső eredményétől, készen áll a közös munkára a republikánusokkal, és hozzátette, hogy véleménye szerint az amerikai emberek azt is világossá tették, hogy elvárják a republikánusoktól, hogy ők is álljanak készen az együttműködésre az elnökkel.

USA-választás: mi mozgatta a szavazókat?

Az egyre jobban megosztott országban mind a két tábor meg tudta szólítani a saját táborát, ami hatalmas részvételt hozott a választáson.

Az elnök kijelentette, hogy nem enged a társadalombiztosítási rendszer lényeges módosítására vonatkozó javaslatoknak, és megvétóz minden, a terhességmegszakítás országos tilalmáról szóló jogszabályt is. Ugyanakkor készen áll a kompromisszumra sok más témában.

Reményét fejezte ki, hogy a külpolitikát illetően folytatódik a kétpárti megközelítés, ennek részeként az, hogy szembeszálljanak Oroszország ukrajnai agressziójával.

Kérdésre válaszolva egyetértett azzal, hogy a legutóbbi ukrajnai események azt mutatják, hogy Oroszország, az orosz hadsereg a hadszíntéren valós problémákkal szembesül. Utalt arra, hogy a téli időszak időt adhat arra mindenki számára, hogy átkalibrálja hozzáállását, és az is kiderül, hogy Ukrajna készen áll-e egy kompromisszumra Oroszországgal.

A republikánusok képviselőházi vezetőjének Kevin McCarthynak a közelmúltbeli szavaira reagálva – miszerint a republikánusok egy törvényhozási többség esetén nem hajlandók biankó csekket az elnök kezébe adni Ukrajna támogatását illetően – megjegyezte, bízik abban, hogy sikerül modus vivendit kidolgozni az együttműködésre.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy biankó csekkről eddig sem volt szó, hiszen az Ukrajnának szállított katonai eszközök felhasználási körének feltétele, hogy azokat északkeleti szomszédunk csak saját területének védelmére alkalmazhatja.

USA-választás: több állam is nemet mondott a marihuánára

A félidős választásokkal egy időben öt államban népszavazást is tartottak.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Donald Trump esetleges újraindulásáról az elnökjelöltségért, Joe Biden kijelentette, hogy minden alkotmányos eszközt felhasznál annak megakadályozására, hogy elődje ne legyen újra elnök. A saját újraválasztási terveivel kapcsolatban

megerősítette, hogy szándéka az újraindulás, ám hozzátette, hogy erre a kérdésre a jövő év elején tér vissza.