Dánia kötelezővé tenné a sorkatonai szolgálatot a nők számára is a legfrissebb tervek szerint. A lépés célja a dán hadsereg létszámának jelentős növelése, hogy a felé tett vállalásoktól elmaradó ország csökkentse lemaradását.

Fotó: Keld Navntoft 

Jakob Ellemann-Jensen dán hadügyminiszter egy tévéinterjúban ugyanakkor arról is beszélt, hogy a lépés a hadseregre is jótékony hatást gyakorolna. Jelenleg a nők önként jelentkezhetnek a hadseregbe, míg a férfiaknak kötelező a katonai szolgálat, amennyiben behívják őket egy sorsolás eredményeként.

A javaslatot számos nőjogi szervezet is támogatja, miközben Dánia egyre több fegyvert küld az orosz invázió ellen védekező Ukrajnának. A hadügyminiszter bejelentésével párhuzamosan tette közzé hivatala a NATO kétévente megjelenő jelentésének következtetéseit, ami a hadseregbe történő befektetések elmaradásáért kritizálta Dániát. A minisztérium azonban szemben a korábbi évekkel, most nem közölte a teljes dokumentumot, a jelenlegi biztonságpolitikai helyzetre és az orosz agresszióra hivatkozva.

A jelentés még az előtt készült el, hogy Dánia a múlt hónapban a védelmi költségvetésének 4,5 milliárd koronával (660 millió dollárral) történő emelését bejelentette volna.

A múlt héten a dánok 19 francia gyártmányú Caesar önjáró löveg Ukrajnának adományozásáról is döntöttek, ami a viták középpontjába is került, mivel vannak, akik attól tartanak, ez az ország saját védelmét veszélyezteti – írja a Bloomberg.