A tálibok immár nem „csak” a nők jogait korlátozzák Afganisztánban: a helyi ruhaüzletek tulajdonosainak el kell takarniuk a próbababák fejét is, ha nem akarnak minimum börtönbe kerülni. Az eredeti ötlete az volt a katonai vezetésnek, hogy fejezzék le az eszközöket, ám a riasztó látvány akkora felzúdulást keltett, hogy végül megelégedtek az eltakarással – igaz, így sem szívderítő a látvány.

Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Az AP riportja megjegyzi, egyes üzletek egyszerű műanyag zacskóval oldották meg a szabály betartását, mások viszont elegáns kendőkkel tekerték körbe a próbababák fejét, ami stílusát tekintve tökéletesen illeszkedik a ruhához. A tálibok az iszlám törvényekre hivatkoznak, amit mindig is rettentő szigorúan értelmeznek, emiatt nehezítik meg többek között a lányok tanulási lehetőségeit.

A beszámoló alapján a tulajdonosok a némileg enyhített szabályok ellenére is nehéz helyzetben vannak, hogy úgy öltöztessék fel próbababájukat, amivel nem bosszantják fel a naponta ellenőrző tálibokat, de közben becsalogassák az üzletbe a vevőket. Igaz, volt olyan is, aki azt nyilatkozta,

az esküvői és estélyi ruhákat nem a próbababák feje miatt nem veszi senki,

hanem azért, mert minden pénzüket a megélhetésükre fordítják. A portálnak mindenki név nélkül nyilatkozott, mert félnek a büntetéstől.

General Economy in Afghanistan
Fotó: Victor J. Blue / Bloomberg via Getty Images

Nagyot álmodnak a tálibok: önellátó gazdaságra vágynak

Gazdaságilag önellátóvá szeretnék tenni Afganisztánt a tálibok, ugyanakkor fejleszteni akarják a külkereskedelmet, és várják a befektetőket is. Elsősorban Kínára, Oroszországra és Iránra számíthatnak.