Közélet

Belgium 92 millió euró értékű katonai segélycsomagot biztosít Ukrajnának

A segélycsomag légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, géppuskákat, gránátokat és lőszereket foglal magában.

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára – jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

Alexander De Croo, Belgium's prime minister, attends a panel session on the opening day of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, Jan. 17, 2023. The annual Davos gathering of political leaders, top executives and celebrities runs from January 16 to 20.
Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke részt vesz a Világgazdasági Fórum nyitónapján tartott panelbeszélgetésen a svájci Davosban 2023. január 17-én.
 Fotó: Stefan Wermuth / Bloomberg via Getty Images

A katonai felszerelésekből álló segélycsomag 

a többi között a védelmi készletekből kivont, illetve a magánszférából vásárolt légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, géppuskákat, gránátokat és lőszereket tartalmaz.

Ludivine Dedonder védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány által nyújtott jelentős katonai segély kiegészíti a többi uniós tagállam és nemzetközi partnereik által nyújtott segítséget, és lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy az elkövetkező hetekben megfékezze az orosz hadsereg újabb offenzíváját.

A miniszter szerdán közölte, hogy Belgium nem küld harckocsikat Kijevnek, mert már nem rendelkezik ilyen harcjárművekkel. 

Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja harckocsijait, darabonként 10-15 ezer euróért.

Dedonder szerint visszavásárlásuk több mint félmillió euróba kerülne darabonként.

Belgium ugyancsak jelentős humanitárius támogatásról döntött pénteken. Brüsszel körülbelül 90 millió euró értékben finanszírozza ukrajnai gyerekek oktatását, sebesültek ellátását, valamint a háború miatt elpusztult infrastruktúra helyreállítását.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek