Vannak, akik elgondolkodva töltik a szilvesztert, mások mulatnak, és vannak olyanok is, akik agresszívvé válnak az év fordulóján – tanúsíthatják ezt a berlini tűzoltók.

New Year - Berlin 01 January 2023, Berlin: Emergency vehicles stand on Skarlitzerstrasse on New Year's Eve. A rubble container was on fire there. Photo: Paul Zinken/dpa (Photo by Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Paul Zinken / AFP

Ezen az éjszakán megszaporodnak a segélyhívások, a német főváros tűzoltói például 1700-at kaptak. Csakhogy emellett több tucat – a vasárnap közzétett adatok szerint 38 – esetben a kivonuló tűzoltókat támadás is érte – jelentette az MTI a DPA beszámolója alapján.

Az előző évhez képest történt egy lényeges változás: egy éve a járvány elleni intézkedésekhez azt is hozzácsapták, hogy nem lehetett pirotechnikai eszközöket vásárolni, ezt a tiltást azonban mostanra feloldották. Ennek az lett a következménye, hogy Berlin több pontján a rendőrség közlése szerint járműveket, épületeket, sőt embereket is megdobáltak pirotechnikai eszközökkel.

Tűzoltókat is petárdákkal dobáltak meg, miközben egy égő autót oltottak. Pirotechnikai eszközök okozta tűzben egy tűzoltóautó is súlyosan megrongálódott.

A támadásokban a berlini tűzoltóparancsnok közlése szerint 15 tűzoltó sérült meg, egyiküket kórházba szállították.
Nem végleges az az adat, hogy Berlinben reggelig 22 ember sérült meg tűzijátékoktól és más pirotechnikai eszközöktől.