Közélet

Bulgária cáfolta, hogy nehézfegyvereket küldött volna Ukrajnának

A bolgár védelmi miniszter emlékeztetett, hogy a T–72-es típusú harckocsik a bolgár hadsereg tulajdonát képezik, amelyet nem adtak át Kijevnek.

Bulgária nem szállított nehézfegyvereket Ukrajnának – közölte kedden újságírókkal Dimitar Sztojanov, az ügyvivő bolgár kormány védelmi minisztere.

Army tank, Army tank, T-72, M4CZ,bularia,tank,ukraine,russia,war,
Fotó: Getty Images

Az elmúlt évben a védelmi minisztérium senkinek sem adott el T–72-es típusú harckocsikat. A harckocsik a bolgár hadsereg tulajdonát képezik, és alakulatainknál vannak. A bolgár parlament döntéséből egyértelmű, hogy fegyverzetet és műszaki eszközöket adhatunk Ukrajnának támogatás gyanánt. Nem adtunk át azonban sem T–72-eseket, sem Sz–300-as légvédelmi rakétarendszereket, de MiG–29-es vadász- és Szu–25-ös csatarepülőgépeket sem

– hangsúlyozta a miniszter.

Sztojanov a Bloomberg hírügynökség január 15-i jelentését is kommentálta, amely szerint Bulgária 14 szovjet gyártmányú harci repülőgépet adott el NATO-tagállamok közvetítésével Ukrajnának. Ezt úgy pontosította, hogy Szófia 2005 és 2012 között négy cégnek adott el 20 darab Szu–25-öst, amelyek közül 14 ment külföldre, hat pedig az országban maradt. Ezenfelül nem adtak el harci repülőgépeket.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Bulgária humanitárius támogatást nyújtott Ukrajnának hozzávetőleg 3,5 millió euró (1,4 milliárd forint) értékben

elsősegélycsomagok, egyenruhák, rohamsisakok, golyóálló mellények és alapvető szükségleti cikkek formájában.

A szép ígéreteken túl egyelőre nem sok nehézfegyvert kaptak az ukránok

A nyugati ellenállás ugyan puhul, de nagyon messze még, mire megvalósul a tankokat kísérő páncélozott gyalogsági harcjárművek együttes taktikai bevethetősége.

 

 

ukrajnai háború nehézfegyver Kijev Bulgária
Kapcsolódó cikkek