Most, hogy Moszkva Szoledar–Bahmut–Artyomovszk térségében több hónap után katonai sikereket ér el, fokozódik a „nyugati harckocsikat kísérő páncélozott harcjárműveket Ukrajnának” akció. Erősödik a nyomás Németországra, hogy az Egyesült Államok vélhetően csökkenő súlyát némiképpen ellentételezve növelje az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. 

Ukrainian armed forces' soldiers drive a T-72 tank on the outskirts of Bakhmut, eastern Ukraine on December 21, 2022. - For civilians trying to survive in the hell of Bakhmut, the visit of Ukrainian President Volodymyr Zelensky on December 20, 2022 was a non-event. But it boosted the morale of soldiers engaged in one of the most violent battles on the front line.
T–72-es ukrán tank Bahmut térségében. Fotó: AFP

Olaf Scholz kancellár, aki korábban vonakodott, beadni látszik a derekát. Ellenerőként hatnak azok a német katonai vezetők, akik szerint maga a Bundeswehr is eléggé siralmas állapotban van, és az erőfeszítéseket a hazai fegyveres erők talpra állítására kellene összpontosítani. További kérdőjeleket támaszt a német hadiipar helyzete. A Rheinmetall 1,2 milliárd euróért megvásárolta a spanyol Expal lőszergyártó vállalatot. A lőszerek iránt megnyilvánuló hatalmas kereslet ösztönözte a német vállalatot az akvizícióra, amit az is erősít, hogy az Expal gyártja a mai európai, nyugati piacon legkeresettebb, Ukrajnának szánt termékeket, a 105, 155 milliméteres tüzérségi gránátokat. 

Német előny

Ukrajna részéről a harckocsik és a gyalogsági harcjárművek beszerzése fokozottan támogatott kérés. Kijevben a német páncélosokat, légvédelmi rendszereket (IRIS-T) nem hivatalosan előnyben részesítik más nyugati gyártmányokkal szemben. A feltételezhető okok: részben kiváló harcértékük, minőségük, részben pedig a földrajzi közelség miatt egyszerűsödő karbantartási-javítási-utánpótlási szempontok miatt. Az eddig megígért-szállított mennyiségek (csak páncélozott csapatszállító harcjárművekről van szó) elsősorban szimbolikusak, számottevő hatást nem gyakorolnak a harci helyzetre. Már csak azért sem, mert a páncélozott, felfegyverzett csapatszállító járművek egyik fő feladata a nehezebb páncélosok, a tankok (MBT) kísérése, adott esetben a gépesített gyalogság gyors terepre tétele, a tankok megvédése. 

Ukrajna azonban még nem kapott nyugati tankokat, MBT-ket. 

Cseh tulajdonú Leopard 2 A4 tank – csak vágynak rá az ukránok. Fotó: Vladimir Prycek / EPA / MTI

Puhul az ellenkezés

A közepes harckocsik, MBT-k közé Németországban a Leopard 2 A4, A6, A7, Franciaországban a Leclerc (XLR), az USA-ban az M1Abrams számít. Vannak aztán a harckocsikat kísérő, védő gyalogság szállítására szolgáló páncélozott csapatszállítók, harcjárművek (APC). (Németország: Marder, Lynx, Dingo; Franciaország: ACMAT Bastion, VAB, VBMR Griffon; USA: M2/M3 Bradley, M1126 Stryker.) Ezek a két-három fős személyzeten kívül hat-tíz felfegyverzett, a járművet gyorsan elhagyni képes katonát visznek, kísérik az MBT-ket, védetten a könnyű fegyverek tüzétől, bizonyos mértékben a gránátszilánkoktól. Az iraki háborúban láthattuk az M1Abrams-Bradley tandem működését a gyakorlatban. A gyalogsági harcjárművek könnyű, 20, 25, 30 milliméteres gépágyúikkal, irányított páncéltörő rakétáikkal bizonyos védelmet nyújtanának az MBT-knek. Ukrajna most kap körülbelül 120 darab (részben leselejtezett) nyugati páncélozott csapatszállítót, harcjárművet (AMX10 RC, Marder, Bradley). Ez nem nagy szám, 

az ügyletnek érdemi kihatása a harctéri helyzetre – kiváltképpen harctéri „partnerei”, a nehezebb MBT-k nélkül – nem várható. 

 

Ennek a nyugati „MBT-k plusz kíséretükben a gyalogságot szállító páncélozott járművek” taktikának a kialakítása kezdeti szakaszban van. A helyzet ellentmondásos. Korábban az egyik vörös vonal, amelyet a a Nyugat nem akart átlépni, a nehezebb páncélosok, a tankok Ukrajnának való szállítása volt. Ez a helyzet ma is érvényes, nyugati, nehezebb harckocsikat még nem szállítanak, de az ellenkezés láthatóan puhul. Viszont a Macron francia elnök által ígért AMX10 RC-k nem igazi harckocsik. Lövegjük gyenge és nincs – nem visznek – saját támogató gyalogságot. 

Az AMX10 RC-k vélhetően „se hús, se hal” státusukkal a hadiipari fejlesztés egyik zsákutcáját képviselik. Ezért is szabadulnak meg tőlük a francia szárazföldi erőknél. 

Óvatos ígéretek

Az ukrán (szovjet-orosz) eredetű páncélosoknak (T–72, T–62, T–84 Oplot) az ugyancsak szovjet-orosz, majd ukrán BTR-ek (60, 70, 80-as) adják a gyalogsági támogatást. Ukrajna korszerű nyugati páncélosokat kér a NATO-tagoktól. Amerika, az ilyen kérdésekben különösen óvatosan eljáró Joe Biden elnök vélhetően nem ad M1Abramsokat (azzal is indokolva, hogy az Abramsok mindenevő gázturbinás motorjai különleges műszaki karbantartó hátteret kívánnak meg). 

Trostianets,,Ukraine.,Apr,14,,2022,Destroyed,Russian,Tank,T-72,On
Kilőtt orosz T–72-es. Fotó: Dmytro Larin

Németország hajlik a Leopard 2-k szállítására, vélhetően a régebbi altípusok (Leopard 2 A4-ig) jöhetnek számításba.

Franciaország eddig nem reagált az ukránok kérésére, hogy szállítsanak nekik 120 milliméteres sima csövű löveggel felszerelt Leclerc MBT-ket. A francia hadseregnek körülbelül 200 db Leclerc MBT-je van, és a tavaly ősszel elfogadott program szerint 2025-ig további 122 darab, Leclerc XLR-re modernizált, feljavított harckocsit kapnak az Armée de Terre egységei, a szárazföldi erők.