Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babis volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. 

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - JANUARY 4: Former Czech Prime Minister Andrej Babis attends main hearing in the case surrounding the subsidy for the construction of the Capi hnizdo complex at the Municipal Court in Prague, Czech Republic on January 4, 2023. Stringer / Anadolu Agency
Fotó: AFP

Andrej Babist azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor 

az egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. 

Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette. 

Andrej Babis a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, és azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából. A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babis egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette. 

Milos Zeman a második ciklusát fejezi be, az esélyesek között Andrej Babis volt kormányfő , az ellenzéki ANO mozgalom elnöke, Petr Pavel tábornok, a Katonai Bizottságának volt elnöke és Danuse Nerudová, a brnói Mendel Egyetem volt rektora szerepel. Andrej Babis volt kormányfő és az ellenzéki ANO mozgalom elnöke tavaly novemberben jelentette be, hogy indul a csehországi államfőválasztáson. Az első fordulót január 13–14-én rendezik.