A szakadó eső és a viharos szelek miatt vasárnap kora reggel több százezer háztartás és vállalkozás maradt áramellátás nélkül Kaliforniában, és a lakosságnak további extrém időjárásra kell felkészülnie – írta a Reuters.

Massive Storm Brings Flooding Rains And Damaging Winds To California CAPITOLA, CALIFORNIA - JANUARY 06: In an aerial view, damage is visible on the Capitola Wharf following a powerful winter storm on January 06, 2023 in Capitola, California. A powerful storm pounded the West Coast this weeks that uprooted trees and cut power for tens of thousands on the heels of record rainfall over the weekend. Another powerful storm is set to hit Northern California over the weekend and is expected to bring flooding rains. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Fotó: Justin Sullivan / GettyImages

Az általában száraz és napos államban az eső nem gyakori, de az utóbbi időben tapasztalt időjárásra évtizedek óta nem volt példa. A nagy mennyiségű csapadék ráadásul áradásokat is okozott, amelyekre a csatornarendszerek nem voltak felkészülve.

A PowerOutage.us oldal adatai szerint Kaliforniában vasárnap reggel több mint 560 ezer otthonban észleltek áramkimaradást.

Az Egyesült Államokban a karácsonyi hóvihar országszerte súlyos károkat okozott, és a nyugati államokban az extrém időjárásnak egyelőre még nincs vége. Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, hogy hétfőn egy újabb sűrű, nedves trópusi levegőből álló „légköri folyosó” heves esőzéssel és hegyi havazással sújtja majd Kaliforniát.

A vehicle drives on a flooded road in Sebastopol, California, on January 5, 2023. - Excessive rain, heavy snow and landslides are expected to wallop California through Thursday as a series of winter storms rip across the western US coast, prompting Governor Gavin Newsom to declare a state of emergency. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: Josh Edelson / AFP

Szilveszter óta legalább hat ember halt meg a viharok miatt, köztük egy kisgyermek is, aki egy kidőlt mamutfenyő által összezúzott lakóautóban vesztette életét Észak-Kaliforniában.

Bár a rekordméretű csapadékhullás egybeesik a történelmi szárazsággal, amely tavaly óta fojtogatja az államot, a meteorológiai szervezetek szerint az utóbbinak még a mostani viharok sem fognak véget vetni, és Kalifornia vízellátása az időjárás enyhülése után továbbra is problémákkal fog küzdeni.