A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott – derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken ismertették.

NEW YORK, UNITED STATES - (ARCHIVE): A file photo dated on April 18, 2008 shows former Pope Emeritus Benedict XVI gives a speech during his visit at the UN General Assembly in New York, USA. Pope Emeritus Benedict XVI died at his Vatican residence on Saturday at age 95. Basri Sahin / Anadolu Agency
XVI. Benedek pápa beszédet mond az ENSZ Közgyűlésen tett látogatásán New Yorkban.
Fotó: Basri Sahin / AFP

A tavaly október végi levélben XVI. Benedek felfedte, hogy a 2005. augusztusi kölni katolikus ifjúsági világtalálkozó után álmatlanság kezdte gyötörni.

Orvosa erős gyógyszereket írt fel neki, amelyek kezdetben ki is fejtették a kívánt hatást, de később egyre kevésbé tudták garantálni, hogy pápaként képes legyen rendelkezésre állni.

2012 márciusában mexikói és kubai látogatásán még balesetet is okozott az altatók használata: XVI. Benedek beszámolója szerint a vizit első éjszakája után reggel azt vette észre, hogy véres a zsebkendője. Minden bizonnyal nekiütközhetett valaminek a fürdőszobában, és elesett.

Beszámolt róla, hogy ekkor már tudta, hogy ezek az orvosi korlátozások csak rövid ideig tarthatók fenn számára, és ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy 2013 februárjában lemondjon. Hozzátette azt is, úgy érezte, hogy a néhány hónappal később esedékes riói katolikus ifjúsági világtalálkozóval már képtelen lenne megbirkózni, ezért úgy döntött, időben visszavonul, hogy utódja részt tudjon venni a brazíliai eseményen.

A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. Ismert volt, hogy visszavonulása hátterében egészségi okok álltak, de a súlyos alvászavarairól mindeddig nem lehetett tudni. A nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 95 éves korában, december 31-én hunyt el.

Máris könyvet adnak ki az elhunyt Benedek pápáról – Ferenc pápa írja az előszót

XVI. Benedek hatszáz év után az első pápa volt, aki lemondott tisztségéről.