Ferenc pápa írja az előszót a 2022 utolsó napján elhunyt emeritus pápa, XVI. Benedek lelki elmélkedéseit összegyűjtő könyvhöz. A Luca Caruso által szerkesztett Isten mindig új című könyv január 14-én fog megjelenni a Vatikáni Kiadó gondozásában – adta hírül a Vatican News.

The Corpus Christi Basilica commemorates the late Pope Emeritus Benedict XVI displaying his portrait picture with a black ribbon next to the papal flag, on January 03, 2023 in Krakow, Poland. Benedict XVI, whose secular name was Joseph Aloisius Ratzinger, died on December 31 at the age of 95. Benedict's funeral will be held on January 5th  in St. Peter's Square in Vatican City. 
XVI. Benedek
Máris könyvet adnak ki az elhunyt Benedek pápáról – Ferenc pápa írja az előszót.
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Ferenc pápa szerdai általános audienciáján a keresztény hittételek kiemelkedő közvetítőjeként és magyarázójaként, a katekézis nagy mestereként jellemezte elődjét, a 95 évesen elhunyt XVI. Benedeket. A katolikus egyházfő kiemelte, hogy XVI. Benedek alapos és tiszteletteljes gondolkodása nem saját magára, hanem az egyházra irányult.

Mindig azon fáradozott, hogy elkísérjen minket Jézusig. Hogy segítsen minket abban, hogy Krisztusban újra felfedezzük a hit örömét és az élet reményét

– méltatta elődjét a katolikus egyház feje.

A pápa XVI. Benedek szavaival fordult a jelen lévő német zarándokokhoz:

Aki hisz, sosincs egyedül! Aki Istent az atyjának tudja, annak sok fivére és nővére van.

Az egyházfő elmondta, hogy ezekben a napokban különleges módon bizonyosodhatunk meg arról, milyen átfogó a hit szövetsége, amely még a halállal sem ér véget.

A vatikáni Szent Péter-bazilikában immár harmadik napja tódulnak a hívek XVI. Benedek ravatalához. Az előző két nap során 135 ezren rótták le kegyeletüket az elhunyt előtt. Többek között Orbán Viktor is lerótta kegyeletét.

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger az óév utolsó napján, 95 éves korában halt meg. Temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A szertartást utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében.

XVI. Benedek 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Ezért viselt rubinvörös cipőt XVI. Benedek pápa

Miután a 2022 utolsó napján elhunyt Joseph Aloisius Ratzinger XVI. Benedek néven 2005 áprilisában pápa lett, sokan találgatták, vajon miért visel az új egyházfő rubinvörös cipőket. Igazán Prada? II. János Pál után itt a luxuspápa?