Kilencven másodperc múlva éjfélt üt a végítélet órája, az emberiség még sohasem volt ilyen közel a globális kataklizmához – jelentette be az órát működtető tudóscsoport keddi sajtótájékoztatóján, Washingtonban.

Robbanás Harkivban
Fotó: Francisco Seco / MTI / EPA

A jelképes projekttel 1947 óta megbízott csoport (Bulletin of the Atomic Scientists) elmondta, hogy az emberiség 2020-ban még 100 másodpercre volt éjféltől. 

Az elmúlt években tehát tíz másodperccel kerültünk közelebb az apokalipszishez, egyebek között az ukrajnai háború növekvő veszélyei miatt.

Az óra elindításakor eredetileg éjfél előtt hét percet mutatott, és 1991-re, amikor viszont véget ért a hidegháború, az emberiség 17 percnyire távolodott a teljes pusztulástól.

Korábban, 1953-ban, illetve később, 2018-ban és 2019-ben is mindössze kétpercnyire voltunk egy esetleges globális katasztrófától.

A szimbolikus óra becsült állását a Bulletin of the Atomic Scientists tudománnyal és biztonsággal foglalkozó bizottsága teszi közzé a szponzorok tanácsának ajánlásai alapján, amelynek tagjai között tíz Nobel-díjas tudós is található.

A Bulletin of the Atomic Scientistet Albert Einstein alapította az első atombombát létrehozó Manhattan-projekten dolgozó tudósokkal együtt 1945-ben. 

A Chicagói Egyetem egyik épületének falán található végítélet órája eredetileg azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel egy globális atomháborúhoz. 

Tizenhat éve, 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást és az olyan újabb technológiai eredményeket is, amelyek visszafordíthatatlan kárt okozhatnak az emberi életnek a Földön.