Közélet

Már nyolcmillió ukrán menekült él Európában

Összesen 17 millióan hagyták el a háború miatt a hazájukat, de többségük már vissza is tért.

Nyolcmillióhoz közelít az Európában regisztrált ukrajnai menekültek száma – közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). A világszervezet adatai szerint 7 915 287 Ukrajnából érkezett menekült van regisztrálva Európában. Oroszország tavaly február végén indított háborújának kezdete óta az UNHCR szerint több mint 17 millió ember menekült el Ukrajnából valamelyik európai országba. Azóta több mint 9,1 millióan már visszatértek hazájukba.

menekült
ukrajna
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A legtöbben – több mint 8,6 millióan – Lengyelországba utaztak, ahol több mint 1,5 millióan vannak hivatalosan menekültként nyilvántartva, de mintegy 6,5 millióan onnan már vissza is tértek Ukrajnába. 

Magyarországra az UNHCR adatai szerint mintegy kétmillió ember érkezett Ukrajnából, a magyar hivatalos nyilvántartásban 33 316 ezer ukrajnai menekült szerepel.

A jelentésben arról nem szólnak, hogy Magyarországról hányan tértek vissza Ukrajnába. Romániába több mint 1,7 millióan érkeztek, onnan 1,4 millióan tértek vissza, és 106 786-an maradtak regisztrálva hivatalosan. Szlovákiába nagyjából egymillióan érkeztek, 807 ezren tértek haza Ukrajnába, és még mindig 105 205-en vannak regisztrálva.

Az UNHCR felsorolta azt is, hogy Németországban egymillióan, Olaszországban 166 ezren, Spanyolországban 164 ezren, Nagy-Britanniában 152 ezren, Franciaországban 119 ezren és Moldovában 102 ezren vannak regisztrálva ukrajnai menekültként. Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) decemberben azt közölte: Ukrajnában a háború következtében mintegy 5,6 millió belső menekült él.

 

orosz-ukrán háború menekültek
Kapcsolódó cikkek