A 12. fordulóban sem tudták megválasztani az Egyesült Államok képviselőházának új elnökét, de a pénteken tartott első szavazás már elmozdulást jelzett a negyedik napja húzódó folyamatban Kevin McCarthy, a republikánusok többségének támogatását élvező jelölt sikere felé. A republikánus képviselőcsoportot vezető Kevin McCarthynak az abszolút többséget most sem sikerült elnyernie, de eddigi ellenzői közül többeket maga mellé állított. Párttársai közül 213-an mellette, heten ellene szavaztak.

Fotó: Wade Vandervort / AFP

A demokraták – csakúgy, mint eddig minden fordulóban – egységesen, mind a 212-en képviselőcsoportjuk vezetőjére, Hakeem Jeffriesre voksoltak. A 12. szavazást megelőzően a képviselőházi többséget republikánus tagok közül 

a kaliforniai Mike Garcia érvelt Kevin McCarthy mellett: megválasztását a törvényhozás előtt álló feladatok megkezdésének szükségességével indokolta. 

Mike Garcia egyben köszönetet mondott a kongresszus épületében, a Capitoliumban dolgozó biztonsági személyzet munkájáért, amivel utalt arra, hogy pontosan két éve, 2021. január 6-án zajlott le a törvényhozás megtámadásába torkolló zavargás Washingtonban. Az évfordulón Joe Biden elnök kitüntetést – elnöki érmet – adományozott a törvényhozás épületét és az alkotmányos rendet védelmező személyzet, köztük a rendőrség 12 tagjának.

Az Egyesült Államok 118. kongresszusa kedden ült össze. A képviselőházban a republikánusok 222-212 arányú szavazati többségben vannak, egy szék üres, mert az arra novemberben megválasztott képviselő időközben elhunyt. A felsőházban – a szenátusban – a demokratáknak van 51-49 arányú többségük.