BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százra nőtt a pakisztáni öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma

Egyelőre nem világos, mely csoport követte el a száz halálos áldozattal járó merényletet.

Százra nőtt az északnyugat-pakisztáni Pesavár egyik mecsetjében végrehajtott öngyilkos merénylet halálos áldozatainak száma, legalább 170 sebesültről tudni  – közölték helyi hatósági és kórházi források kedden.

32 killed, 150 injured as explosion hits mosque in NW Pakistan
Legalább 32 ember, köztük rendőrök is meghaltak és több mint 150-en megsebesültek, miután egy feltételezett öngyilkos merénylő felrobbantotta magát hétfőn az északnyugati Pesavar város egyik mecsetében tartott déli ima közben. 
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A mecsetben hétfőn történt a robbantás, a tájékoztatás szerint a tragédia idején mintegy 400 ember imádkozott az épületben, a detonáció következtében pedig az épület egy része beomlott.

Egyelőre nem világos, mely csoport követte el a merényletet. A robbantás elkövetéséért először a pakisztáni tálibok (Tehrík-i-Talibán Pakisztán, TTP) parancsnoka, Szerbakáf Mohmand Twitteren jelentkezett, ám nem sokkal később a szóvivőjük, Mohammed Horaszáni cáfolta a hírt, hangsúlyozva, hogy harcosaik nem támadnak mecseteket.

A térségbe utazott Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök is, aki a merényletet Pakisztán elleni támadásnak nevezte, és megrendülésének adott hangot.

Pesavárban, az Afganisztánnal határos Haibar-Pahtúnhva tartomány székhelyén fegyveres csoportok, köztük a pakisztáni tálibok rendszeresen követnek el támadásokat. Az országban aktívak a felfegyverzett baludzs szeparatisták is, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is beszivárogtak a régióba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.