Az Európai Labdarúgó-szövetség FARE (Football Against Racism In Europe) nevű diszkriminációellenes csoportja gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A FARE indítványáról a Magyar Nemzet írt.

SZIJJÁRTÓ Péter;
Fotó: Mónus Márton / MTI

A tárcavezető sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a FARE tagjai „azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon”.

Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni

– mondta.

Orbán Viktor: Magyarország nem sodródik bele ebbe a háborúba

Az elleni gyógyszert a magyar kormány beadta – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint februárban vagy márciusban megállhat az árak növekedése, miután a kormány és a jegybank összehangolta a lépéseket. „Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak” – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint egyre többen próbálják Magyarországot belerángatni ebbe a háborúba, de a magyar álláspont világos, azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése.

Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről. Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall

– tette hozzá.

Szijjártó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta: „Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus.”

Majd példaként hozta fel, hogy gyerekei történelematlaszában is vannak Nagy-Magyarországot ábrázoló képek. „A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?” – tette fel a kérdést.

A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke

megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőrszervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni.

„Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.