Közélet

Szijjártó Péter: Magyarország nem blokkolja az ukrán segélycsomagot

Korábban több külföldi lap is arról írt, hogy Magyarország miatt nem kaphatja meg az 500 millió eurót Ukrajna.

Az ukrajnai helyzet volt a fő csapásirány Brüsszelben az európai uniós külügyminiszterek tanácsülésén, ahonnan Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be a részletekről. 

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Két előterjesztés került napirendre: az egyik, hogy az európai békekeretből újabb 500 millió eurót csoportosítson át az Ukrajnának, hogy ebből finanszírozzák a fegyverszállítmányokat. A másik pedig, hogy 45 millió euróval járuljon hozzá az EU a korábban elindított, ukrán katonákat kiképző misszió működéséhez.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán úgy fogalmazott: Magyarország álláspontja egyértelmű, béke kell, minél előbb. Szomszédos országként ennek a súlyát a saját bőrünkön érezzük. 

Így Magyarország érdekeivel ellentétes minden olyan döntés, amely a háború elhúzódásához vezet, ugyanakkor Szijjártó Péter kiemelte: hazánk nem akadályozza az EU erre vonatkozó döntésének végrehajtását, azaz nem blokkolja a pénzügyi átcsoportosításokat.

Ugyanakkor hozzátette: kéréssel is fordult az ukrajnai magyarság ügyében, hiszen az elmúlt időszakban több magyarellenes támadás is volt a Kárpátalján, amelyek ellen az Európai Uniónak is fel kell lépnie. Magyarország azt várja Ukrajnától, hogy tartsa tiszteletben a magyar nemzeti közösség jogait. 

Szijjártó Péter az új szankciós csomaggal kapcsolatban elmondta: az ukrán felszólaló az orosz nukleáris szektor szankcionálását is követelte, és ennek látszik, hogy van táptalaja az európai uniós közösségen belül is. A külügyminiszter szerint látszik, hogy a szankciók nagyobb kárt okoznak Európának, mint az oroszoknak. 

Szijjártó kiemelte: a magyar energiaellátás szempontjából a nukleáris energia nélkülözhetetlen. A paksi atomerőmű nélkül hazánk energiaellátása nem lenne megoldható. 

Magyarország éppen emiatt nem támogat olyan szankciót, amely bármilyen módon korlátozná az orosz nukleáris szektort. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum. Ugynakkor hozzátette: egyelőre semmilyen konkrétum nem hangzott el ezzel kapcsolatban, csak a szándékok érezhetők. 

 

orosz-ukrán háború Szijjártó Péter
Kapcsolódó cikkek