Benjamin Netanjahu kormányfő, a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel lezajlott megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztatón az iráni fenyegetéssel szembeni összefogás fontosságát hangsúlyozta. Az amerikai diplomácia vezetője hasznosnak nevezte tanácskozásukat. Dicsérte Izraelnek az arab országokkal az utóbbi években megkötött megállapodásait, de hangsúlyozta, hogy Izraelnek a palesztinokkal is meg kell békélnie. Ismét elítélte a szombati jeruzsálemi terrorakciót, amelyben hét ember halt meg egy zsinagóga mellett.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. Fotó: AFP

Izraelben a múlt héten két, több halálos áldozatot követelő terrortámadást is elkövettek, ezek miatt a kormány újabb biztonsági intézkedést hozott, valamint már élő szabályok szigorításáról döntött. Blinken hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volna javítani a palesztinok életkörülményein Ciszjordániában és a Gázai övezetben, azonos mércét kell alkalmazni az izraeliek és a palesztinok esetében, egyenlően biztosítani nekik a jogot a szabadsághoz, a biztonsághoz, az igazságszolgáltatáshoz és az emberi méltósághoz. 

Ezek eléréséhez a kétállami megoldás, vagyis Izrael mellett egy önálló palesztin állam létrehozása vezet, s minden, ami ettől a céltól eltávolít, ellentétes Izrael hosszú távú érdekeivel, valamint zsidó és demokratikus államiságával – szögezte le az amerikai politikus.

Ezért azonnali lépéseket sürgetett a nyugalom helyreállítására, az erőszak eszkalációjának elkerülésére, s hogy egyaránt helyreállhasson az izraeliek és a palesztinok biztonságérzete.

Blinken kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a status quo fenntartását a jeruzsálemi szent helyeken. Az új kormány szélsőséges nézeteiről ismert nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír korábban ennek olyan megváltoztatását szorgalmazta, hogy a zsidók is imádkozhassanak a Templomhegyen, ahol jelenleg a status quo alapján csak a muszlimok tehetik.

Blinken hosszan szólt a konszenzus fontosságáról, és arra kérte az izraeli kormányfőt, hogy szerezzen széles körű társadalmi támogatást a jogrendszer átalakításának tervéhez, amely ellen ezekben a hetekben sok tízezer fős tiltakozó megmozdulások voltak.

Az országaink közötti kapcsolatok a közös érdekeken és értékeken alapulnak. Ebbe beletartozik a demokratikus elvek és intézmények támogatása, az emberi jogok érvényesítése, a mindenki számára egyenlő jogrendszer, a kisebbségek jogai, a jogállamiság, a szabad média és az erős civil társadalom fenntartása Izraelben

– mondta Antony Blinken a média képviselőinek.

Az amerikai külügyi tárcavezető kétnapos látogatásán elsőként Eli Kohen külügyminiszterrel találkozott, s a kormányfővel tartott tárgyalása után fogadja őt Jichák Hercog államelnök, valamint ellátogat Mahmúd Abbászhoz, a Palesztin Hatóság elnökéhez is.

Ismeretlen drónok csaptak le egy Irakból Szíriába tartó teherautó-konvojra – Izraelt sejtik a háttérben

Dróncsapást mértek egy iraki konvojra. A kamionok Kelet-Szíriába tartottak, amikor ismeretlen eredetű drónok támadtak Bukamal határvidékén. Bukamal területe arról híres, hogy iráni milicista csoportok ide fészkelték be magukat. A drónok nem sokkal azután csaptak le, hogy a konvoj átlépte a szír–iraki határt.