Közélet

Zelenszkij: Oroszország a dróntámadások fokozására készül

Az ukrán légvédelem már több mint 80 iráni gyártmányú drónt lőtt le 2023 első napjaiban.

Oroszország elhúzódó dróntámadásokkal próbálná megtörni az ukrán erők ellenállását – mondta Volodmir Zelenszkij ukrán elnök hétfői esti beszédében. Az elnök elmondása szerint olyan hírszerzési információkat kapott, amelyek szerint Moszkva iráni gyártmányú Shahed drónokkal indítana támadásokat – írja a BBC.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Az ukránok a napokban mértek hatalmas csapást egy, a donbászi Makijivka városában található épületre. Az ukrán jelentések szerint több száz orosz katona vesztette életét a támadásban. Ezzel ellentétesek az orosz jelentések, a harctéri veszteségeket ritkán beismerő Oroszország közlése szerint 63 katonája vesztette életét. A háború kezdete óta ez a legmagasabb számú halálos áldozat, amelyet Moszkva hajlandó volt elismerni.

Az utóbbi napokban egyre több dróncsapás érte Ukrajnát, 

városok és erőművek ellen indított támadásokkal. A dróntámadások kivédéséért is felelős ukrán hadseregre nehezedő teher mellett a civil lakosságot is megviseli a támadások okozta bizonytalanság és félelem. Oroszország már több hónapja támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát, károkat okozva az erőművekben, és milliókat sújtva a tél közepén áramkimaradásokkal.

 Az ukrán légvédelem több mint 80 iráni gyártmányú drónt lőtt le 2023 első napjaiban – mondta Zelenszkij.

 

orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij dróntámadás
Kapcsolódó cikkek