Közélet

Brutális csapást mértek az ukránok az oroszokra – több száz halott is lehet

Orosz újoncok táborát lőtték szét rakétákkal, Moszkva egyelőre nem kommentálta az esetet.

Több tucat, de egyes hírek szerint akár több száz halottja is lehet egy ukrán rakétatámadásnak. Az ukrán hadsereg a Donyeck közeli Makajivka városát támadta, ahol az orosz újoncokat szállásolták el, a tábort több HIMARS-ből kilőtt rakétával találták el, porig rombolva a területet. Ukrán erők szerint akár 400 halottja is lehet a támadásnak, de még a szakadár források is több tucatról beszélnek – számolt be a Reuters hírügynökség. 

This photo shows the M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) firing during the Combined Arms Live Fire Exercise (CALFEX) as part of the annual naval exercises between the Philippine Marine Corps and US Marine Corps at Capas, Tarlac province on October 13, 2022.
Fotó: AFP

A helyszínen készült felvételek alapján a területből nem sok maradt, szinte minden épületet megsemmisítettek a rakéták, feltehetően nem sokan élték túl a becsapódásokat, nem valószínű, hogy vannak még életben a törmelék alatt. Igor Girkin, a szakadárok egyik kirakatembere – aki az utóbbi időben rendszeresen kritizálja az orosz hadvezetést – a Telegram-csatornáján arról írt, hogy rengeteg halottja és sérültje van a támadásnak. 

Girkin információi szerint a katonák táborát közvetlenül egy lőszerraktár mellett húzták fel, ezzel pedig túl jó célpontot nyújtottak az ukránoknak ahhoz, hogy kilőjenek rá néhány rakétát. 

 

Az orosz hadsereg egyelőre nem kommentálta az esetet, mindössze annyit közöltek korábban, hogy hét, Makijivka felé tartó HIMARS-rakétát is lelőttek a légvédelmi egységeik. Becsapódásokról nem ejtettek szót. 

Oroszország ősszel 300 ezer tartalékos katonát mozgósított, akik közül több tízezret már ki is vezényeltek a frontra, miután ősszel jelentős területeket voltak kénytelenek „visszaadni” az ukránoknak. 

 

Kapcsolódó cikkek