Közélet

A KGB-nek kémkedhetett Kirill pátriárka Svájcban

A svájci rendőrség közleménye szerint az orosz ortodox egyházfeje a 70-es években az orosz hírszerzésnek dolgozott. Kirill unokaöccse tagadja a hírt.

A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt – áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.

Kirill pátriárka
Az 1970-es években a KGB-nek kémkedhetett Kirill pátriárka Svájcban.
Fotó: Alexander Zemlianichenko / Pool / AFP

A Le Matin Dimanche és a Sonntagszeitung című svájci lap által idézett, az 1970-es években írt rendőrségi dokumentum szerint a Kirill őexcellenciája (Monsignore Kirill) néven említett pátriárka a KGB-hez tartozik. Kirill az 1970-es években a moszkvai patriarkátust képviselte az Egyházak Világtanácsának (WCC) genfi székhelyén, és a svájci rendőrség szerint Mihajlov fedőnéven az volt a feladata, hogy befolyásolja a szervezetet.

A tanácsba a hatósági dossziék szerint a hetvenes és nyolcvanas években a KGB több embere beszivárgott. A szovjet hírszerzés célja az volt, hogy csitítsák a Szovjetunióban tapasztalható vallásüldözés miatti bírálatokat, és a szervezet az Egyesült Államokat és szövetségeseit kritizálja inkább – írják a svájci lapok.

Míg az orosz ortodox egyház nem volt hajlandó kommentálni a hírt, az Egyházak Világtanácsa részéről annyit közöltek, nem kaptak az ügyről semmilyen tájékoztatást.

Kirillt unokaöccse, Mihail Gungyajev követte genfi posztján, aki a Le Matin Dimanche című svájci lapnak adott interjújában leszögezte: nagybátyja nem volt ügynök, bár a KGB szigorú ellenőrzése alatt állt.

Ám ez nem befolyásolta elhivatottságát a más egyházakkal közösen végzett ökumenikus tevékenység felé

–  tette hozzá Gungyajev.

Gungyajev kiemelte, hogy nagybátyja megszerette Svájcot és később is többször visszatért az országba, a lap pedig hozzátette, hogy a pátriárka legalább 43 alkalommal járt az alpesi országban.

Kirill pátriárka 2019-ben a WCC vezetőjével, Jean-René Fournier-vel Moszkvában folytatott megbeszélésein kitért arra, hogy a világ összes országa közül valószínűleg a legtöbbször Svájcban járt, amelyet különösen szeret.

Putyin ígéretet tett rá, hogy nem öli meg Zelenszkijt

Naftali Bennett volt izraeli kormányfő a háború elején próbált közvetíteni a szemben álló felek között, az eddig látottak alapján nem sok sikerrel.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek